Niekoľko ľudí sa predávkovalo Ivermektínom. Iní užívali variant pre zvieratá
12 | 07 | 2021 I Tibor Sipos

Už niekoľko ľudí sa podľa českého Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) predávkovalo liekom s obsahom Ivermektínu. Ten sa používa ako antiparazitikum a experimentálne bol podávaný pri liečbe koronavírusu. Niekoľko ľudí tiež užívalo veterinárny prípravok s obsahom tejto látky, informuje iDnes.



Experimentálna liečba

Ministerstvo zdravotníctva ČR tento rok v marci umožnilo zdravotníckym zariadeniam podávať pacientom s ochorením Covid-19 v rámci experimentálnej liečby liek Ivermektín. Predpísanie lieku malo záležať na rozhodnutí konkrétneho lekára. Mnohí ľudí potom v lieku, ktorý bol pôvodne schválený na iné účely, videli nádej v čase najhoršej pandemickej situácie a snažili sa sami si ho zaobstarať.

Podávať pacientom ho už skôr začala napríklad Fakultná nemocnica u svätej Anny v Brne. Jej lekári však varovali pred jeho užívaním bez konzultácie s lekárom, pri predávkovaní totiž hrozí poškodenie orgánov.

Mesík: "EMA schválila liek na Covid tisíckrát drahší ako Ivermektín. Pri takej sume, čo tam po vedľajších účinkoch"
Aktivista a politik Juraj Mesík priniesol na sociálnej sieti radostnú správu. Európska lieková agentúra (EMA) schválila liek Sotrovimab na liečbu covidu-19, ktorý je tisíckrát drahší ako Ivermektín. Čítať ďalej
27 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Predávkovanie Ivermektínom a jeho dostupnosť

Liekový ústav teraz s odkazom na dáta pre jedy informačného strediska uviedol, že niekoľko pacientov sa liekom s obsahom Ivermektínu predávkovalo. Koľko presne to bolo, nespresnil. "Máme tiež informácie, že ľudia používali tekutý veterinárny prípravok s obsahom Ivermektínu," uviedla hovorkyňa liekového ústavu Klára Brunclíková.

ŠÚKL takisto zaznamenal štyri prípady internetových inzerátov, kedy niekto ponúkal prípravky s Ivermektínom. Liečivo je na lekársky predpis a zákon jeho predaj cez internet neumožňuje. Za nelegálne ponúkanie liekov hrozia vysoké pokuty. "Je dôležité si uvedomiť, že na takzvanom čiernom trhu môžu byť ponúkané lieky s uplynulou dobou použiteľnosti, skladované v nevhodných podmienkach alebo falšované. Užitie takto nadobudnutého lieku potom môže znamenať ohrozenie zdravia alebo dokonca i života," zdôrazňuje Brunclíková.
Nedostatočné množstvo údajov

Európska agentúra pre lieky (EMA) tento liek už skôr pri liečbe a prevencii ochorenia Covid-19 neodporučila. ŠÚKL tiež uvádzal, že pre použitie Ivermektínu pri liečbe koronavírusu nie je dostatočné množstvo dát. Ak lekár liek predpíše, mal by na to prihliadať. Ivermektín nebol podľa ŠÚKL doteraz nikde na svete uvedený na trh ako liečivo proti ochoreniu Covid-19.

Deti zaplavili nemocnice na Novom Zélande, lebo kvôli Covid opatreniam stratili imunitu. V zime to môže čakať aj nás
Lekári tvrdia, že deti neboli vystavené množstvu chýb kvôli blokovaniu, dištancovaniu a neustálym používaním dezinfekčných prostriedkov a ich imunitný systém tým trpí, informuje Guardian. Čítať ďalej
12 | 07 | 2021 | Diana Zaťková