Kuba: Biden podporil demonštrantov, Rusko odmieta zasahovanie zvonka
12 | 07 | 2021 I tasr

Americký prezident Joe Biden vyzval v pondelok kubánsku komunistickú vládu, aby "vypočula" demonštrantov, ktorí žiadajú koniec "represií" a chudoby. Informovala o tom agentúra AFP.


"Stojíme za kubánskym ľudom a jeho jasnej výzve na slobodu a úľavu od tragického zovretia pandémie a desaťročí represií a hospodárskeho utrpenia, ktorému ho vystavil kubánsky autoritársky režim," uviedol Biden vo vyhlásení.

"Spojené štáty vyzývajú kubánsky režim, aby vypočul svoj ľud a namiesto vlastného obohacovania sa v týchto dôležitých chvíľach slúžil jeho potrebám," dodal šéf Bieleho domu.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí zase podľa agentúry TASS označilo za "neprijateľné" akékoľvek zasahovanie do vnútorných záležitostí Kuby ako zvrchovanej krajiny. Kubánske úrady "podnikajú všetky potrebné kroky na opätovné nastolenie verejného poriadku v záujme občanov a v súlade s ústavou a platnými zákonmi", uviedla hovorkyňa ruského ministerstva Marija Zacharovová.

Kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel medzitým v pondelok v televíznom príhovore poznamenal, že jeho vláda čelí mnohým ťažkostiam spôsobeným desaťročiami amerických sankcií, ktorých cieľom je krajinu "ekonomicky dusiť".

Spojené štáty uvalili hospodárske embargo na Kubu v roku 1960 v reakcii na revolúciu vedenú Fidelom Castrom a s ňou spojené znárodnenie nehnuteľností patriacich americkým spoločnostiam i občanom. O dva roky neskôr USA embargo rozšírili.

USA varovali Kubu pred represiou voči protestujúcim
Poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan varoval v nedeľu Kubu pred prenasledovaním ľudí, ktorí sa pridali k protestom voči komunistickej vláde. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
12 | 07 | 2021 | tasr


Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) koncom júna drvivou väčšinou hlasov už po 29. raz schválilo rezolúciu odsudzujúcu USA za toto embargo. Rezolúciu podporilo 184 krajín z 193-členného Valného zhromaždenia. Proti hlasovali USA a Izrael, tri krajiny sa zdržali hlasovania a štyri nehlasovali.

Na záberoch vysielaných z Kuby naživo na sociálnych sieťach bolo v nedeľu vidno tisíce ľudí pochodujúcich na havanskej promenáde Malecón, ale aj v menších mestách v provincii Cienfuegos pri južnom pobreží či meste Palma Soriano na juhovýchode Kuby.

Kuba zažíva najhorší ekonomický prepad za viac než tri desaťročia, ktorý postihol aj základné sektory potravinárstva a poľnohospodárstva. Sankcie USA obmedzili krajine dôležité zdroje financií.

Ostrovný štát v súčasnosti zápasí aj covidom - počty nakazených v posledných týždňoch dosiahli najvyššiu úroveň od začiatku pandémie. Kuba sa rozhodla vyrobiť vlastné vakcíny proti ochoreniu, plány na očkovanie obyvateľstva však podľa dostupných správ viaznu.

Kuba: Tisíce ľudí protestovali proti vláde, žiadali koniec diktatúry i potraviny
Tisíce Kubáncov vyšli v nedeľu do ulíc viacerých miest v krajine vrátane metropoly Havana, aby protestovali proti komunistickej vláde, no tiež požadovali potraviny a vakcíny v čase nedostatku základných potrieb a nárastu prípadov COVID-19.... Čítať ďalej
12 | 07 | 2021 | tasr