Korčok požiadal o urýchlené vyšetrenie tragickej smrti Jozefa Chovanca
12 | 07 | 2021 I tasr

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok si v pondelok v Bruseli vyžiadal stretnutie so šéfkou belgickej diplomacie, na ktorom tlmočil požiadavku na urýchlené vyšetrenie tragickej smrti Jozefa Chovanca.


TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Jedinou témou rokovania Korčoka s podpredsedníčkou belgickej vlády a ministerkou zahraničných vecí a európskych záležitostí Sophie Wilmesovou bol prípad slovenského občana, ktorý zomrel vo februári 2018 po zadržaní belgickou federálnou políciou na letisku v Charleroi. Šéf slovenskej diplomacie v rozhovore s Wilmesovou potvrdil, že Slovensko očakáva rýchle a dôsledné vyšetrenie prípadu a potrestanie zodpovedných osôb.

"Uvedomujeme si, že administratívne procesy súvisiace s vyšetrovaním prípadu si vyžadujú istý čas. Po troch rokoch už však očakávame konkrétne výsledky vyšetrovania príčiny smrti a postavenie možných páchateľov pred súd," vyhlásil Korčok.

Pondelkový rozhovor so šéfkou belgickej diplomacie bol podľa MZVEZ jednou z niekoľkých desiatok intervencií, ktoré Slovensko od tragickej smrti Chovanca adresovalo belgickej strane na pracovnej a politickej úrovni. "Rezort diplomacie bude pokračovať v apelovaní na belgických partnerov a využívať všetky dostupné prostriedky, ktoré pomôžu uzavrieť tento tragický prípad," uviedol šéf slovenskej diplomacie a zároveň ocenil konštruktívny prístup belgickej strany a spoločný záujem vyhnúť sa politizácii prípadu.

Gates a Soros zaplatia milióny miesto Británie. "Snažia sa privatizovať verejnú politiku" tvrdia kritici
12 | 07 | 2021 | Diana Zaťková