Gruzínsky kameraman zomrel po útoku davu protestujúceho proti pochodu LGBTQ
12 | 07 | 2021 I Diana Zaťková


Gruzínsky televízny kameraman zomrel po tom, čo ho krajne pravicoví útočníci ťažko zbili počas protestu proti pochodu LGBTQ Pride, informuje Guardian.



Kruto dobitý

Alexander Laškarava, 37-ročný kameraman pracujúci pre nezávislú stanicu TV Pirveli, bol v nedeľu v skorých ranných hodinách nájdený mŕtvy v svojej posteli, informovala jeho televízna stanica.


Minulý pondelok bol napadnutý násilným davom demonštrantov proti LGBTQ a utrpel zlomeniny kostí na tvári. V ten deň zaútočili skupiny protestujúce proti plánovanému pochodu Pride LGBTQ v Tbilisi na viac ako 50 novinárov. Pochod bol z obavy o bezpečnosť zrušený .


Reportéri bez hraníc (RSF) útoky odsúdili a uviedli, že novinári „utrpeli zranenia, ktoré zahŕňali otras mozgu, chemické popáleniny a zlomeniny rúk“. Obvinili úrady zo „zavinenej pasivity“ a uviedli, že polícia nechránila novinárov.


Američania chcú vytvoriť super vojakov vďaka ruským génom
Sny o vytvorení super vojakov boli neustále. Technológia ale až teraz umožňuje nielen vytváranie nadľudí úpravou genómov, no aj kyborgov. Znie to fantasticky? Práve sa to už deje. Uviedol Tsargrad.tv. Čítať ďalej
12 | 07 | 2021 | Imrich Kovačič

Požadujú rezignáciu premiéra

Gruzínske ministerstvo vnútra v nedeľu v krátkom vyhlásení uviedlo, že sa začalo vyšetrovanie smrti Laškaravyho. Aktivisti za práva ohlásili v nedeľu protestné zhromaždenie požadujúce rezignáciu predsedu vlády Irakliho Garibašviliho.


Prominentné gruzínske televízne osobnosti a manažéri obvinili Garibašviliho vládu z organizovania násilnej kampane proti novinárom. "Vláda podporuje nielen násilie páchané na novinároch, ale je to súčasť násilia ako takého," uviedol pre agentúru AFP Nodar Meladze, redaktor spravodajstva TV Pirveli.


Schválené! Čaká nás kontrola elektronických správ
Smernica, ktorú schválil Európsky parlament sa týka kontroly elektronických správ. Súbežne so smernicou sa dvihla aj obrovská vlny obáv ohľadom súkromia. Kontrolu elektronických správ bude vykonávať umelá inteligencia. Dôvodom je ochrana maloletých... Čítať ďalej
12 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová

Vláda útočí na nezávislé médiá

"Vláda zriadila násilné skupiny, ktoré majú zaútočiť na nezávislé médiá," uviedol a dodal: "Poriadková polícia sa tiež opakovane zameriavala na novinárov." V júni 2019 zásahová polícia zranila 40 novinárov z dôvodu protivládneho protestu.


Garibašvili čelil ostrej kritike zo strany opozície a aktivistov za práva potom, čo sa vyslovil proti konaniu pochodu Pride a označil ho za „neprijateľný pre veľkú časť gruzínskej spoločnosti“.


Kritici obvinili vládnucu stranu Gruzínsky sen z tichej podpory homofóbnych a nacionalistických skupín, ktoré tiež organizujú protesty proti prozápadným opozičným stranám.


Turecko nebude mlčať o izraelských „zverstvách“, povedal Erdogan palestínskemu prezidentovi Abbásovi
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas sobotného stretnutia povedal palestínskemu prezidentovi Mahmúdovi Abbásovi, že nebude mlčať o „izraelských zverstvách“ v Palestíne, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 07 | 2021 | Lukáš Leca