Deti zaplavili nemocnice na Novom Zélande, lebo kvôli Covid opatreniam stratili imunitu. V zime to môže čakať aj nás
12 | 07 | 2021 I Diana Zaťková


Lekári tvrdia, že deti neboli vystavené množstvu chýb kvôli blokovaniu, dištancovaniu a neustálym používaním dezinfekčných prostriedkov a ich imunitný systém tým trpí, informuje Guardian.



Imunitný dlh

Lekári varovali, že novozélandské nemocnice zažívajú odplatu za „dlh na imunite“ vytvorený blokádami Covid-19. Oddelenia sú zaplavené deťmi s potenciálne smrteľným respiračným vírusom.


Vo Wellingtone je momentálne hospitalizovaných 46 detí pre respiračné choroby vrátane respiračného syncyciálneho vírusu alebo RSV. Mnoho z nich sú kojenci a veľa z nich je na kyslíku. Nárast prípadov zaznamenávajú aj ďalšie nemocnice.



Čo je RSV?

RSV je bežné respiračné ochorenie. U dospelých vyvoláva vo všeobecnosti iba veľmi mierne príznaky - malé deti však môžu byť extrémne alebo dokonca smrteľne postihnuté.


Niektoré krajiny už menia prístup k pandémii: Sústredia sa len na hospitalizovaných
S pribúdajúcim počtom zaočkovaných mnohé krajiny už menia prístup k pandémii. Napríklad v Singapure majú v pláne prestať počítať denné prírastky nakazených, Budú rátať iba ťažké priebehy koronavírusu. Aj v Británii sa počas uvoľňovania sústredia... Čítať ďalej
11 | 07 | 2021 | Tibor Sipos

Veľkosť a závažnosť ohniska na Novom Zélande pravdepodobne živí to, čo niektorí pediatrickí lekári nazývajú „dlhom imunity“ - kde si ľudia nevytvárajú imunitu voči iným vírusom kvôli blokovaní Covidom, čo spôsobuje, že prípady explodujú na celej čiare.


Epidemiológ a profesor verejného zdravotníctva Michael Baker použil metaforu lesných požiarov: ak rok alebo dva uplynuli bez ohňa, na zemi zostane viac paliva na zapálenie plameňov. Keď konečne príde oheň, horí oveľa prudšie. "To, čo teraz vidíme je, že sa nám nahromadilo veľa detí, ktoré zmeškali expozíciu - takže teraz sa im to deje prvýkrát," uviedol Baker.

Schválené! Čaká nás kontrola elektronických správ
Smernica, ktorú schválil Európsky parlament sa týka kontroly elektronických správ. Súbežne so smernicou sa dvihla aj obrovská vlny obáv ohľadom súkromia. Kontrolu elektronických správ bude vykonávať umelá inteligencia. Dôvodom je ochrana maloletých... Čítať ďalej
12 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová

Zostali sme bez imunity

Fenomén „dlhu imunity“ nastáva, pretože opatrenia ako uzamknutie, umývanie rúk, sociálne dištancovanie sa a masky sú nielen účinné pri Covid-19. Potlačujú tiež šírenie ďalších chorôb, ktoré sa prenášajú podobným spôsobom, vrátane chrípky, nachladnutia a menej známych ochorení dýchacích ciest, ako je RSA.


Na Novom Zélande spôsobili výluky minulú zimu zníženie výskytu chrípky o 99,9% a zníženie RSV o 98% - a takmer úplne eliminovali nárast nadmerných úmrtí, ktoré Nový Zéland zvyčajne zažíva počas zimy.


V očkovacom centre vo Viedni skolabuje po podaní vakcíny v priemere 50 ľudí denne
Pri očkovaní proti koronavírusu stále dochádza k vedľajším účinkom. Vo viedenskom očkovacom centre denne skolabuje okolo 50 ľudí, píše epochtimes.de. Čítať ďalej
11 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Čakajú nás ďalšie epidémie

„Tento pozitívny vedľajší účinok v krátkodobom horizonte je vítaný, pretože zabraňuje ďalšiemu preťaženiu systému zdravotnej starostlivosti,“ napísal kolektív francúzskych lekárov v štúdii o dlhu imunity v máji 2021 . Z dlhodobého hľadiska to však môže spôsobiť problémy: ak medzi deťmi necirkulujú bakteriálne a vírusové infekcie, nevytvárajú si imunitu, čo vedie k väčším výskytom epidémií.


„Nedostatok imunitnej stimulácie ... spôsobil „dlh imunity“, ktorý by mohol mať negatívne následky, keď bude pandémia pod kontrolou a dôjde k zrušeniu zásahov v oblasti verejného zdravia,“ napísali lekári. „Čím dlhšie sú tieto obdobia „nízkej  vírusovej alebo bakteriálnej expozície“, tým väčšia je pravdepodobnosť budúcich epidémií.“


Takmer 4 000 zaočkovaných sa v Nemecku nakazilo koronavírusom
Hoci mali za sebou plnú vakcináciu, nakazili sa ochorením COVIDom-19, informuje epochtimes.de. Čítať ďalej
11 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová