Úlisný záujem Matoviča o maďarskú komunitu: Zneužil dôveru, aby sa pomstil Bugárovi a Maďarom vylepil dve facky
11 | 07 | 2021 I Lea Penderecki
Bilancia vládnutia po 100 dňoch od nástupu vlády zmeny je pre maďarskú komunitu žijúcu na Slovensku depresívna. "A je jedno, či sa premiér volá Igor Matovič alebo Eduard Heger," píše portál Ma7. Dnes, s odstupom času a z bezpečnej, triezvej vzdialenosti vidia, že mu nešlo o záujmy maďarskej komunity. Igor Matovič mal jediný cieľ. Zneužiť dôveru Maďarov žijúcich na Slovensku, aby sa pomstil tak nenávidenému Bélovi Bugárovi. A získal hlasy v parlamentných voľbách.

Maďarský denník MA7 má na svojej webstránke vytvorený priestor pre občanov maďarskej komunity žijúcej na Slovensku. V jazyku národnostnej menšiny môžu vyjadriť svoj názor na aktuálne celospoločenské alebo politické dianie. Bez cenzúry. Nedávno bol zverejnený zaujímavý názorový článok. Autorkou je Judit Molnár a má názov Dve facky z priateľstva.

"Ľutujem, že zaniklo Uhorsko. Radšej Orbán, ako Matovič!" Aj také sú reakcie na rozhovor s Orbánom
Rozhovor s Viktorom Orbánom priniesol nedávno portál Postoj. Vyvolal okamžité reakcie médií a čitateľov. Mal 3000 zdieľaní a okomentovalo ho 400 ľudí. Medzi nimi boli aj kritici. Maďarský portál Körkép tvrdí, že čitatelia Postoj-a otvorene vnímali... Čítať ďalej
07 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová

Depresie z Igora Matoviča

Autorka textu priznáva, že za posledných tridsať rokov nebolo na politickej scéne veľa politikov, ktorí by sa zaujímali o problémy maďarskej menšiny. A ani takých, ktorí by prejavovali otvorený záujem riešiť ich. Až na Igora Matoviča. Ten sa nezdráhal chytiť papier a pero, nasliniť si prst, zalepiť obálku a otvorený záujem oznámiť listom predovšetkým predstaviteľom strany SMK.

Postupoval takmer identicky ako vo vzťahu k väčšine občanov žijúcich na Slovensku. Nápady s riešeniami prezentoval prostredníctvom listov, sociálnej sieti, fanfár a kriku. Často boli "okorenené" slzami, letmi do Francúzska. Aj sviečkami zapálenými pred úradom vlády, ktorých počet symbolizoval každoročné odvrátiteľné úmrtia na Slovensku. Dnes sa pomaly zabúda nielen na sľuby predsedu hnutia OĽaNO. Minulosťou je aj pojem "vláda Igora Matoviča". Za premiéra ho vymenovala prezidentka 21. 3. 2020.  Demisiu podal takmer presne po roku 30. 3. 2021.
Nešlo mu o Maďarov. Chcel sa pomstiť Bélovi Bugárovi

Pomsta ľudí nemení. Túžba po pomste z nich robí šialenejších, ako sú. A nezdráhajú sa použiť akékoľvek prostriedky. "Dnes je z triezvej vzdialenosti zrejmé, že mu nezáležalo na maďarskej komunite. Nenávidí Bélu Bugára a využil všetky dostupné prostriedky na to, aby sa mu pomstil," píše autorka na MA7.

Pomstychtivá stratégia Igorovi Matovičovi vyšla. Pri posledných voľbách už tretina Maďarov hlasovala za slovenskú stranu, hlavne za OĽANO. Mnohí verili, že Matovič vyrieši 30-ročné problémy maďarskej komunity.

Gyimesi odmieta, že pokračujú v "kultúre našich ľudí", Tomáš to vidí inak
Poslanec Národnej rady (NR) SR György Gyimesi (OĽANO) si nemyslí, že súčasná koalícia pokračuje v kultúre "našich ľudí". Povedal to v Sobotných dialógoch RTVS v súvislosti s navrhovanými zmenami právomocí generálneho tajomníka služobného úradu... Čítať ďalej
19 | 06 | 2021 | tasr

Potrebuje iba hlasy Maďarov

"Nerieši ich! Potrebuje iba hlasy Maďarov. Naše záležitosti sa ho nedotýkajú. Bilancia 100 dní vlády je pre maďarskú komunitu depresívna. A je jedno, či sa premiér volá Matovič alebo Heger," vysvetľuje autorka pre MA7.

"On si tu nemá čo kupovať hlasy. Nech si tam čučí a nech si tam hudie maďarskú pesničku," povedal Igor Matovič na margo Viktora Orbána v roku 2011.

V roku 2021 po stretnutí s Orbánom vyhlásil: "Maďari sú nielen susedia, ale aj blízki priatelia. Dnes som (aj) v Maďarsku trochu niektorým poistky vybil. To, že nerozumieme jazyku, nám nemôže predsa brániť rozumieť srdciam. Nebudem hrať hru na zákopové vojny. Nebudem hrať hru na slepú babu. Nebudem sa tváriť, že sme stáročia nepísali naše spoločné dejiny. Pomenujme pravdivo históriu a už sa nepozerajme späť. Zoberme si perá, tužky a napíšme si spoločnú budúcnosť."
Zbavili sa Moniky Filipovej, Kult Minor bude viesť Slovák a Gyimesi opíja a klame Maďarov ďalej

Autorka na záver textu vytýka vláde kroky, ktoré sú podľa nej vedené jednoznačne proti maďarskej komunite. Prvú facku podľa nej Maďari dostali, keď bola z postu štátnej tajomníčky z odboru školstva uvoľnená Monika Filipová. Hájila záujmy maďarskej komunity. Druhú facku národnostné menšiny dostali, keď za vedúcu organizácie Kult Minor, ktorá má na starosti vyslovene menšiny, nebol zvolený ani Maďar, ani Róm, ani Žid, ale Slovák.

"György Gyimesi mesiace klame Maďarov tým, že je naším obhajcom, predstaviteľom našich záležitostí. Jeho slová sú však silnejšie ako činy. Navyše v prípade organizácie Kult Minor sedel na koni opačne. Fungovanie organizácie roky kritizujú mnohí. Prečo György Gyimesi bol takmer 100 dní ticho?" Pýta sa Judit Molnár.  "Ak viete o nezákonnosti, mali by ste konať, nielen slepo strieľať spoza kamier. Samozrejme, kritika Mostu prináša veľa lajkov. Ale nehovorte o priateľstve členov hnutia s Maďarmi, keď ste nám činmi vylepili aj druhú facku," dodáva na v texte napísanom pre MA7 Judit Molnár.

György Gyimesi zistil zneužívanie peňazí v Moste-Híd. Trestné oznámenie však nepodá!
Berie každý, kto môže, a kde sa len dá. Aj tak by sa mohlo v stručnosti zhrnúť, čo „odkryl“ poslanec OĽaNO György Gyimesi. Podľa neho členovia Mostu-Híd zneužívali Fond na podporu kultúry národnostných menšín. Podporovali z neho svoje združenia a... Čítať ďalej
17 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik