Americké jednotky sa ocitli pod „nepriamym“ raketovým útokom v blízkosti okupovaného ropného poľa v Sýrii
11 | 07 | 2021 I Lukáš Leca

Na ropnom poli Conoco v provincii Dajr az-Zaur, ktoré okupujú sily SDF podporované Washingtonom, sa udial minimálne jeden výbuch. Správy naznačujú, že medzi americkými jednotkami umiestnenými v oblasti nedošlo k žiadnym stratám, informuje portál RT.


Miestne zdroje, ktoré citovala sýrska štátna spravodajská agentúra SANA, zaznamenali po výbuchu „neobvyklé pohyby okupačných síl“. Podrobností však bolo málo, pretože oblasť ovládajú takzvané Sýrske demokratické sily (SDF).

Americký obranný predstaviteľ agentúre Reuters tento útok potvrdil. Dodal však, že výbuch bol „nepriamy“ a zjavne nespôsobil žiadne obete ani škody.

Ide o najnovší incident zo série útokov proti americkým silám v Sýrii. Americkú základňu neďaleko ropného poľa Omar v Dajr az-Zaur 28. júna zasiahla mínometná paľba. Minulý týždeň sa objavilo niekoľko správ o pokusoch o útok bezpilotnými lietadlami, ktoré údajne zmarili SDF.

Turecko nebude mlčať o izraelských „zverstvách“, povedal Erdogan palestínskemu prezidentovi Abbásovi
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas sobotného stretnutia povedal palestínskemu prezidentovi Mahmúdovi Abbásovi, že nebude mlčať o „izraelských zverstvách“ v Palestíne, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 07 | 2021 | Lukáš Leca


Odhaduje sa, že v súčasnosti je v Sýrii približne 900 amerických vojakov. Najmä v južnej enkláve Al-Tanf, ako aj na severovýchode, kde „zaisťujú“ ropné vrty. Ich prítomnosť porušuje medzinárodné právo a vláda v Damasku je proti tomu. Washington však trvá na tom, že sú tam na to, aby bojovali proti teroristickej skupine Islamský štát (IS, predtým ISIS).

USA sú aj naďalej odhodlané udržiavať túto „obmedzenú vojenskú prítomnosť“ na severovýchode Sýrie. Ich cieľom je poraziť IS a „stabilizovať“ oslobodené oblasti.

Ruské ministerstvo zahraničia skritizovalo francúzskeho ministra, ktorý podhodnocuje ruské a čínske vakcíny
Žiadosť francúzskeho ministra, aby neboli zaregistrované ruské a čínske vakcíny proti Covid-19 v EÚ, sú „neprijateľné“ a „neonacistické“. Uviedla to hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia, informuje portál RT. Čítať ďalej
09 | 07 | 2021 | Lukáš Leca