Žilinka vyzýva Ústavný súd SR, aby nezdržiaval a urýchlene rozhodol o Mikasových vyhláškach
10 | 07 | 2021 I Peter Sulek
Generálny prokurátor Maroš Žilinka na Ústavnom súde SR v marci 2021 inicioval preverenie zákonnosti vydávania pochybných Mikasových vyhlášok. Sú podľa neho prijímané bez riadneho legislatívneho procesu a má aj ďalšie výhrady.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka považuje za nevyhnutné bezodkladné rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR v súvislosti s vydávaním vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Dnes (10. 7.) to uviedol na sociálnej sieti.
Pochybné Mikasove vyhlášky

„Ak má byť právo nástrojom zvládnutia a prekonania pandémie COVID-19, nemôže byť dlhodobo proces tvorby právnych noriem ÚVZ a ich aplikácia predmetom pochybností o ich zákonnosti a ústavnosti,“ vyhlásil Žilinka.

Spresnil, že využil ako generálny prokurátor oprávnenie a návrhom z 18. marca na ÚS inicioval preskúmanie „súladu ustanovení zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, oprávňujúcich ÚVZ vydávať všeobecne záväzné právne predpisy označené názvom ,vyhláška´“.

Poukázal na to, že sa tak deje bez riadneho legislatívneho procesu, pripomienkového konania vykonaného na portáli, dôvodovej správy normy a bez ich vyhlásenia v zbierke zákonov, ale len vo Vestníku vlády SR – publikačnom prostriedku pre miestnu štátnu správu.
Žilinka chce odpovede na zásadné otázky

Takéto publikovanie podľa Žilinku nemožno považovať za „publikáciu vo formálnom zmysle“.
Generálny prokurátor priblížil, že ÚS prijal jeho návrh na ďalšie konanie 26. mája.

„Za situácie, keď sú občania denne postavení tvárou v tvár s právnymi normami ÚVZ, ktoré zásadným spôsobom zasahujú do ich práv, považujem z hľadiska právnej istoty a stability právnych a spoločenských vzťahov za nevyhnutné, aby ÚS rozhodol o mnou podanom návrhu bezodkladne a dal tak jasné a uveriteľné odpovede na zásadné právne otázky,“ zhodnotil Žilinka.

PRIESKUM: Žilinka má oproti Lipšicovi viac než dvojnásobnú dôveru
11 | 06 | 2021 | Peter Sulek