Radovan Bránik len krúti hlavou nad uzavretými hranicami: Vláda dosiahla presný opak
10 | 07 | 2021 I Tibor Sipos
Slováci sa búria. Hraničné prechody zostali zatarasené, čo skomplikovalo život mnohým obyvateľom, či už na ceste do školy alebo z práce. Bezpečnostný analytik Radovan Bránik len krúti hlavou nad konaním polície a vládnymi rozhodnutiami. Výsledok bude mať podľa neho presne opačný efekt, píše eReport.
Konanie bez logiky

Niektorí Slováci majú po novom cestu až o 100 kilometrov dlhšiu! Dôvodom má byť strach z Delta variantu koronavírusu, pred ktorým vláda chcela ochrániť ľudí tým, že zablokuje hraničné prechody. V niektorých prípadoch ako napríklad na slovensko-maďarskom priechode dokonca len vysypali štrk na cestu.

Podľa Bránika v tomto konaní nie je žiadna logika. „Ak na komunikáciu vysypem kopu štrku a bude potrebné, aby prechádzala tadiaľ záchranná technika, zdravotná služba alebo akékoľvek zložky, ktoré majú na starosť bezpečnosť, tak ako si s takouto prekážkou poradia? Je to absurdné a nič to nerieši. Tam mala stáť hliadka, ktorá by kontrolovala osoby a dodržiavanie opatrení, karantény a podobne,” vysvetľuje pre eReport.

Zatarasené hraničné priechody polícia znova otvorí
Všetky bývalé hraničné priechody tretej kategórie budú od piatka (9. 7.) rána otvorené, polícia bude spolu s armádou, príslušníkmi Finančnej správy (FS) SR a Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) naďalej vykonávať kontroly plnenia karanténnych... Čítať ďalej
08 | 07 | 2021 | tasr

Mobilita sa len zvýši

Uzavreté prechody vyštvali znepokojených Slovákov do ulíc. Namiesto zníženej mobility tak vláda dosiahla presný opak. „Ak bolo sledované zlepšenie covidovej situácie, tak bola prudko zhoršená. Zvýšením mobility, tými kontaktami, keďže tam boli stovky ľudí v blízkom kontakte. Boli aj agresívni, nedodržiavali rozostupy, nemali rúška,” tvrdí analytik.

„Rok a pol nám vláda opakuje mantru, že proti covidu sa bojuje znížením mobility a uzavretím priechodov zabezpečí prudké zvýšenie mobility všetkých, ktorí namiesto päť kilometrov musia ísť 140 napríklad. V skutočnosti sa tá cezhraničná mobilita vôbec nezníži, len sa koncentruje do menšieho počtu priechodov a zvýši sa pohyb ľudí po väčšom území,” argumentuje. "To je uvažovanie a komunikácia ako za boľševika,” uzatvára Bránik.

Betónové zátarasy, vysypaný štrk na ceste či uzavreté hranice patria do obdobia studenej vojny
Opozičná strana Hlas-SD vyzýva vládu, aby prestala uzatvárať a blokovať hranice. Uviedol to predseda strany Peter Pellegrini v príspevku na Facebooku. Čítať ďalej
08 | 07 | 2021 | Tibor Sipos