Protestujúci v Štúrove odkazujú Mikasovi: Nie si sudca, nie si prokurátor, nás do basy nezavrieš! (VIDEÁ)
10 | 07 | 2021 I Jozef Uhlárik

Slovensko je opäť na nohách. Také mohutné protestné akcie, aké boli v piatok na viacerých hraničných prechodoch, tu už dávno neboli. Slovač sa jednoducho opäť zomkla a bojuje proti vláde. Proti bezpráviu, proti núteniu do vakcinácie. Aj proti deleniu na dobrých zaočkovaní a zlých, ktorí si experimentálnu vakcínu pichnúť odmietajú.


Ani včerajšie protestné akcie na niekoľkých slovenských hraničných prechodoch, ba ani určité ústupky slovenskej vlády nezabránili tomu, aby sa podobné akcie nekonali aj dnes. Svoje si podľa portálu hnonline.sk povedali protestujúci aj v Skalici. Obrovské protestné zhromaždenie sa pripravuje na popoludnie v Bratislave. Otvorí tento víkend vláde konečne oči? Pochopí, že Slováci nie sú hlúpe ovce a začne sa správať ako všetky normálne a demokratické vlády v Európe? Alebo o demokracii budú iba zbytočne „kvákať“?
Dnes sa vládnym nariadeniam postavila na odpor aj Skalica

V Skalici dnes asi 40 protestujúcich ľudí s 15 autami zablokovali hraničný prechod Skalica - Sudoměřice. Prirodzene, išlo predovšetkým o Slovákov, ktorí požadovali otvorenie hraníc bez kontrol. Protest sa konal proti sprísneniu hraničného režimu v súvislosti so šírením mutácie Delta, ktorá už bola potvrdená aj u nás. Sudoměřice sa nachádzajú v tesnej blízkosti Skalice a ľudia z oboch strán hraníc, ktorí sú rodinne prepojení, bežne chodia do druhého mesta na nákupy, za lekárom či do zamestnania.



Prechod protestujúci zablokovali ráno okolo deviatej a na mieste sú vidieť aj transparenty ako „Žiadne kontroly na hraniciach“ alebo „Rovnaké podmienky pre všetkých.“ Prirodzene, na mieste je opäť slovenská polícia, ktorá stráži prejazdy na Slovensko. Kamióny aj osobné autá hraničným prechodom obojsmerne neprejdú, otáčajú sa a jazdia takzvanou starou cestou. Protest je plánovaný do 14:00 hod. Podľa nariadenia vlády cestujúci na Slovensko, ktorí neboli zaočkovaní proti covidu, musia od piatku po vstupe do krajiny nastúpiť do karantény. Povinná izolácia sa nevzťahuje napríklad na tranzitnú dopravu a v prechodnom období počas niekoľkých nasledujúcich týždňov ani na pendlerov.

Slováci povstali! Blokácia hraničných prechodov je ukážkou ich nesúhlasu s opatreniami vlády (VIDEÁ)
A je to tu! Slováci sa opäť búria! Tentokrát síce nie v uliciach, ale na hraničných prechodoch, ktoré sa rozhodli blokovať. Vláda svojimi protipandemickými opatreniami dosiahla presný opak toho, čo možno v dobrom úmysle chcela. A ľudia jej svoju... Čítať ďalej
09 | 07 | 2021 | Jozef Uhlárik

Očkovanie by malo byt každého osobné rozhodnutie

Na facebookovom profile Slováci v Rajke a okolí vyjadrili svoje pocity zo včerajších a dnešných protestov. V statuse napísali „Sme v tom spolu!“ Protestu proti zmeneným podmienkam vstupu na územie Slovenska z prihraničných oblastí sa včera zúčastnilo aj viacero našich zaočkovaných susedov. Prečo?

„Myslím si, že očkovanie má byť dobrovoľné a nemalo by byť vynucované oklieštením práv ľudí,“ skonštatoval Ladislav (56). „V Rajke nie je viac covidu ako v Bratislave. Nerozumiem, prečo by mali platiť pre nás iné podmienky,“ hnevala sa Zuzana (49).

„Keď za mnou pred rokmi prišli, aby som zabojoval za zachovanie linky 801, tak som to, samozrejme, urobil a pritom som ju nevyužíval. Vedel som, že ju k životu potrebujú moji susedia a ich deti. Teraz je to podobné. Moji susedia majú problém, tak nemôžem ostať ticho,“ prezradil Juraj (44). O videá z viacerých akcií po Slovensku sa zverejňovaním na sociálnej sieti postaral najmä Marek Šoun.



„Lezie mi na nervy nespravodlivosť. Už rok a pol nám vlastný štát hádže polená pod nohy a ja už mám toho plné zuby,“ neskrývala zlosť Monika (34). To, čo sa deje nielen na našich hraniciach, ale najmä pri nútení do zaočkovania nie je jedno ani dôchodcom. „Myslím si, že očkovanie by malo byt každého osobné rozhodnutie. Moja susedka je vzdelaná žena, ale kvôli svojej diagnóze má z neho strach. Dnes jej Slovensko hovorí, že ju to bude stáť 250 euro na mesiac za PCR testy. Naša republika to do nej chce v čase, keď je epidemiologická situácia v Maďarsku rovnaká, ak nie lepšia ako na Slovensku,“ skonštatoval Duško (71).

Neuveriteľné: Slováci, haló, zobuďte sa! Už by ste sa mali spamätať. To vám musí povedať Cigán? (VIDEO)
Poznáte ten pokrik? „Toto sme tu ešte nemali!“ Tak presne ten by sa dal použiť na situáciu, ktorá sa stala pred naším parlamentom vlani na Deň ústavy. Róm, ktorý si verejne hovorí Cigán, tam vyzýva Slovákov, aby povstali a zobrali moc do svojich... Čítať ďalej
09 | 07 | 2021 | Jozef Uhlárik