Obojživelné útočné lode USA smerujú do Čierneho mora i keď Moskva varovala pred stupňovaním napätia
10 | 07 | 2021 I Diana Zaťková

Šiesta flotila USA vo štvrtok oznámila, že jej námorníci sa v Čiernom mori pripoja k bojovým hrám spolu s ostatnými silami NATO. Neďaleko Ruska sa tak budú okrem Američanov promenádovať aj vojaci z Ukrajiny, Veľkej Británie, Francúzska, Poľska, Gruzínska, Senegalu, Južnej Kórey, Pakistanu, Japonska a Maroka, informuje portál RT.



Tranzit do Čierneho mora



Podľa veliteľov americká námorná loď Yuma, expedičné rýchle dopravné plavidlo triedy Spearhead, „začala tranzit na sever do Čierneho mora, aby operovala s našimi spojencami a partnermi v NATO“.

Katamarán s dvojitým trupom je schopný prepraviť celú rotu americkej námornej pechoty. Je vybavený tak pilotnou kabínou, ako aj rampou, ktorá umožňuje rýchle nasadenie obrnených bojových vozidiel.
Cvičenie Morský vánok

Yuma sa zúčastní na cvičeniach Sea Breeze (Morský vánok, pozn. red,.) spolu s personálom z 32 krajín. Vrátane Ukrajiny, Veľkej Británie, Francúzska, Poľska, Gruzínska, Senegalu, Južnej Kórey, Pakistanu, Japonska a Maroka.

NATO v panike: Nad východnou časťou Stredomoria boli spozorovateľné ruské stíhačky
Velenie Severoatlantickej aliancie vyvolalo paniku nad výskytom ruských stíhačiek v blízkosti britskej lietadlovej lodi, informuje server ceskobezcenzury.cz Čítať ďalej
08 | 07 | 2021 | Tibor Sipos


Moskva uviedla, že cvičenie predstavuje skutočné riziko potenciálnej eskalácie vojenského napätia. Minulý mesiac vyzvali ruskí diplomati USA, aby sa zdržali účasti. Uviedli, že „rozsah a agresívna povaha cvičení Morský vánok nijako nepomáha naozajstným výzvam zaistenia bezpečnosti v čiernomorskom regióne“.
Mnohonárodné námorné cvičenie

Podľa Rusov cvičenie NATO „zvýši riziko neúmyselných incidentov“. Súčasne „podporí militaristické nálady v Kyjeve“. Hovorca šiestej flotily USA predtým uviedol, že Washington je „hrdý na to, že môže s Ukrajinou spolupracovať na spoločnom organizovaní mnohonárodného námorného cvičenia“.

Wahington vytvára proti Rusku a Číne novú vojenskú alianciu
Spojené štáty aktívne budujú novú alianciu v ázijsko-pacifickom regióne so silným strategickým letectvom, nosnými skupinami a státisícami vojenského personálu. na prvý pohľad sa zdá, že vojenský pakt má byť vytvorený proti Číne. Tak isto primárnym... Čítať ďalej
08 | 07 | 2021 | Ivan Brožík


Cvičenia potrvajú do 10. júla a podľa amerických vojenských veliteľov sa námorníci dočkajú nácviku „viacerých bojových oblastí vrátane obojživelného boja, boja proti pozemným manévrom, potápačských operácií,  protivzdušnej obrany, integrácie špeciálnych operácií, protiponorkovej vojny a pátracích a záchranných operácií“.

Cvičenia sa uskutočnili aj v predchádzajúcich rokoch, ale ich súčasné opakovanie prichádza uprostred značného napätia medzi NATO a Ruskom. Pred dvoma týždňami britská vojnová loď HMS Defender vyvolala diplomatický incident, keď prekročila hranicu výsostných vôd okolo sporného polostrova Krym.

Kyjev: Za to, že Ukrajina a Gruzínsko stratili kontrolu nad územím, sú vinní Francúzi a Nemci 
07 | 07 | 2021 | Diana Zaťková