Exprezident Prorošenko predal československé bojové vozidlá pechoty ukrajinskej armáde
09 | 07 | 2021 I Tibor Sipos
Ukrajinský exprezident Porošenko predal československé bojové vozidlá pechoty ukrajinskej armáde. Stroje putovali k nášmu východnému susedovi z Česka cez Poľsko.

Hospodársky súd v ukrajinskom Dnepropetrovsku vyhlásil bankrot spoločnosti Bogdan Motors. V nej v roku 2015 vyvinuli a vyrobili samohybnú delostreleckú jednotku Bogdan (ACS), informuje portál PZ.
Bankrot

Na čele spoločnosti Bogdan Motors stál Oleg Svinarčuk (neskôr Gladkovsky), najbližší obchodný partner ukrajinského exprezidenta Petra Porošenka. Práve on je skutočným vlastníkom spoločnosti. Bogdan Motors má dlhy vo výške približne 350 miliónov hrivien (viac ako 10 miliónov eur).

Rozhodnutím Petra Porošenka a Olega Svinarčuka podal Bogdan Motors na súde bankrot, ktorý bol oficiálne uznaný. V tomto ohľade je spoločnosť Bogdan Motors oslobodená od platenia dlhov.

Kyjev: Za to, že Ukrajina a Gruzínsko stratili kontrolu nad územím, sú vinní Francúzi a Nemci 
07 | 07 | 2021 | Diana Zaťková

Škandál

V roku 2018 boli Oleg Svinarčuk, jeho syn Igor a Petro Porošenko stredom veľkého škandálu v súvislosti s veľkou spreneverou v ukrajinskom obrannom priemysle. Spoločnosť za nadsadené ceny kúpila sovietske bojové vozidlá pechoty od poľskej spoločnosti Wtorplast. Tá zase kúpila BVP v Českej republike.

Bojové vozidlá pechoty boli predtým k dispozícii centrálnej skupine sovietskych síl rozmiestnených v rokoch 1968-1991 po Československu. Financovanie kriminálneho plánu prebehlo z rozpočtu Ministerstva obrany Ukrajiny. Do programu boli zapojení Sergej Pašinsky, muž zodpovedný za streľbu stovky gruzínskych ostreľovačov na Majdanoch v roku 2014, a ukrajinský minister obrany Stepan Poltorak, dôverník Porošenka.

V Nemecku zaútočili na novinára, ktorý kritizuje Erdoganovu vládu: "Už nebudeš písať!"
Turecký novinár, ktorý kritizuje vládu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a žije v nemeckom exile, bol napadnutý. Zaútočili a zranili ho traja muži, ktorí ho údajne varovali, aby prestal písať, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
08 | 07 | 2021 | Diana Zaťková