Wahington vytvára proti Rusku a Číne novú vojenskú alianciu
08 | 07 | 2021 I Ivan Brožík

Spojené štáty aktívne budujú novú alianciu v ázijsko-pacifickom regióne so silným strategickým letectvom, nosnými skupinami a státisícami vojenského personálu. na prvý pohľad sa zdá, že vojenský pakt má byť vytvorený proti Číne. Tak isto primárnym cieľom USA je však aj Ruská federácia.


"Spojené štáty dosiahli pokrok pri formovaní novej vojenskej aliancie v regióne. Tá sa podľa odborníkov stane analógiou NATO v Ázii. Hoci stanoveným cieľom je ovládnuť Čínu, vážne sa to odrazí na ruskej bezpečnosti." Informuje web prvnizpravy.cz.
Vraj  iniciatíva z Japonska

Diskusia o vytvorení vojenskej aliancie podobnej NATO v Ázii sa začali podľa citovaného zdroja ešte na konci roku 2000. V roku 2007 navrhol japonský premiér Šinzó Abe usporiadať štvorstranný bezpečnostný dialóg za účasti Spojených štátov, Japonska, Austrálie a Indie. K tejto aliancii sa mali pripojiť ďalšie ázijské krajiny hraničiace s Čínou.

"Je zrejmé, že v skutočnosti myšlienka vytvorenia novej aliancie nepatrí Japonsku, ale Spojeným štátom, ktoré považujú Čínu za svojho hlavného geopolitického protivníka." Uvádza sa v článku na webe prvnizpravy.cz. Americká námorná pechota sa na japonských ostrovoch už dlho usadzovala, boli vybudované mocné základne, Washington poskytuje japonským silám sebaobrany zbrane a vybavenie.

V USA zverejnili pravdepodobný dátum začiatku vojny s Čínou
USA predpovedali načasovanie začiatku vojny s Čínou. Nebude to ani tento či budúci rok, ale podľa všetkého taký ozbrojený konflikt zažijú mnohí súčasníci. Deň "D" či presnejšie "Č" odhadol čítaný populrárno-vedecký americký... Čítať ďalej
28 | 06 | 2021 | Ivan Brožík

Vojenská základňa USA s názvom Austrália

"Ďalším americkým satelitom v Pacifiku je Austrália, hlavný spojenec Spojených štátov mimo NATO. Austrálčania sa zúčastnili na vojne v Perzskom zálive, bojovali v Afganistane a Iraku. 80.000 vojakov v krajine má k dispozícii tanky Abrams, obrnené transportéry M113, húfnice M198 a M2A2, raketomety Javelin a pušky M4A1 a tiež vrtuľníky Chinook a Black Hawk." Pripomínajú prvnizpravy.cz.

USA si doslova vynucujú vytvorenie protičínskej koalície na základe štvorstranného dialógu o bezpečnosti. S vedomím, že vyvíjajú tlak na Indiu. Okrem Austrálie a Japonska je zvláštny dôraz kladený na zapojenie práve Indie do tohto formátu, ktorá tradične zastáva nezávislú zahraničnú politiku. Washington sa tiež snaží do tejto aliancie zahrnúť ďalšie krajiny, ako sú Filipíny a Indonézia.
India musí vyriešiť rébus

Citovaný zdroj prichádza so zaujímavou úvahou: "Kroky USA by však mohli naopak viesť k vytvoreniu rusko-čínskej vojenskej aliancie. India by potom musela urobiť ťažké rozhodnutie: stáť na strane Američanov alebo podporovať Rusko. V tomto prípade by sa Šanghajská organizácia pre spoluprácu (SCO), ktorá zahŕňa Rusko, Čínu a Indiu, s pristúpením ďalších krajín zmenila na vojensko-politickú alianciu."

To by Spojeným štátom vážne skomplikovalo situáciu v regióne. Washington však aj naďalej plánuje získať plnú kontrolu nad ázijsko-Pacifickým regiónom, ktorý sa nakoniec stane lokomotívou globálnej ekonomiky a arénou súperenie medzi veľmocami."
Americká sféra "národných záujmov"

V posledných rokoch Spojené štáty významne zvýšili svoj vojenský kontingent v tichomorskej oblasti. Americké vojnové lode bežne vstupujú do zóny 12 námorných míľ okolo ostrovov Paracelsa a Spratleys, ktoré boli predmetom desaťročia trvajúcich súdnych sporov medzi Čínou a niekoľkými ázijsko-pacifickými krajinami.

Cvičenie amerického námorníctva sú v Tichom oceáne v blízkosti čínskych vôd výrazne častejšie. Pentagon do svojich manévrov čoraz viac zapája spriatelené krajiny. Napríklad japonskí a americkí námorníci zdvojnásobili intenzitu spoločného výcviku. Peking samozrejme protestuje. Američania však odpovedali, že sa budú pohybovať tam, kde im to medzinárodné právo dovolí.

 

Putin obvinil USA zo zosnovania prevratu na Ukrajine a vyzval na vytvorenie Veľkej Európy
Nemecký Die Zeit na 80. výročie napadnutia ZSSR nacistickým Nemeckom zverejnil článok prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina. Putin v ňom opätovne vyzval na vytvorenie Veľkej Európy od Lisabonu po Vladivostok. Čítať ďalej
23 | 06 | 2021 | Peter Sulek