"Už im nejde o boj s vírusom, ale o pravidelné masové očkovanie. Kolíková je pomýlená," píše Daniš
08 | 07 | 2021 I Peter Sulek

Situácia je vážna. Vláda neprimerane zasahuje do práv a slobôd ľudí a Kolíková nič. Na Slovensku pandemickí jastrabi zavádzajú vakcinačnú segregáciu. Už im nejde o boj s vírusom, ale o pravidelné masové očkovanie. Pre Postoj píše Dag Daniš.


Komentátor Dag Daniš si myslí, že Ministerka spravodlivosti si robí starosti na nesprávnom mieste.
Situácia je vážna, ale Kolíková rieši svoju mikrostranu

Mária Kolíková sa totiž posťažovala, že situácia v strane Za ľudí je mimoriadne vážna. V stredu žiadala okamžité stretnutie a riešenie.

Daniš súhlasí, že situácia je vážna. Podľa neho však nie v "bonsaji" Za ľudí, ale pri vakcinačnej kampani. A to konkrétne pri drastických a neprimeraných zásahoch vlády do práv a slobôd ľudí.

Začalo sa to podľa neho rozhodnutím o 14-dňovej povinnej karanténe pre nezaočkovaných. Pokračovalo návrhmi, aby mohli mať nezaočkovaní obmedzený prístup do reštaurácií, fitnescentier či na iné verejne dostupné miesta.

A ako hovorí, nakoniec ľudia s prekvapením zisťujú, že vláda zatvára menšie hraničné priechody, ktoré roky používali na cestu do práce. Pričom na väčších budú kolóny, keďže budú počas dovoleniek preťažené a spomalené kontrolami.

Dag Daniš: Kolíková pripomína novú odrodu nedotknuteľných "našich ľudí"
Daniš pre konzervatívny portál Postoj komentuje situáciu okolo ministerky Kolíkovej. Z každej strany chránená Kolíková mu pripomína novú odrodu nedotknuteľných "našich ľudí". Čítať ďalej
11 | 05 | 2021 | Peter Sulek

Začína vakcinačná segregácia, kampaň šíri strach

"Na Slovensku sa začína zavádzať niečo ako vakcinačná segregácia. Kto nebude pravidelne očkovaný novými covid vakcínami (ktoré aj mnohí lekári označujú ako experimentálne), ten bude mať tvrdo obmedzené práva a slobody," konštatuje Daniš.

V tejto situácii by sme očakávali, že ministerka spravodlivosti bude prvá dvíhať prst. Alebo aspoň tlačiť na to, aby boli opatrenia vyvážené a v súlade s právom, myslí si.

Kampane postavené na šírení strachu a následnom vynucovaní vakcín slobodný režim podkopali, no verili sme, že len dočasne. Namiesto toho vidíme ďalšie stupňovanie obmedzení, upozorňuje.

Daniš si všíma, že o pripomienkach ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej sme posledný týždeň veľa nepočuli. Ozvať sa mal len minister zdravotníctva, ktorý tvrdí, že podľa ministerky sú nové pravidlá právne čisté.

"Hm. O týchto záveroch by sme mohli veľmi úspešne pochybovať. Nové pravidlá, ktoré zavádzajú pandemickí jastrabi, sú v rozpore s vedou a medicínou založenou na dôkazoch. A tým aj v rozpore s právami veľkej časti ľudí, ktoré sa smú obmedzovať len odôvodnene a v nutnom rozsahu," Daniš zdôraznil.

Žijeme v neuveriteľne primitívnej ére a v právnom suteréne, píše Daniš
Vakcína je sloboda, lotéria, tresty, segregácia. Za takéto manipulácie by sa nehanbili ani na Úrade propagandy. Nové pandemické opatrenia vlády sa držia princípu cukor a bič, hrozí každoročná masová vakcinácia, myslí si Dag... Čítať ďalej
02 | 07 | 2021 | Peter Sulek

Nové obmedzenia nie sú založené na aktuálnych vedeckých poznatkoch

Komentátor ďalej píše: "Pokiaľ ide o medicínu založenú na dôkazoch, nové obmedzenia majú veľmi sporný vecný základ," a uvádza nasledujúce dôvody:

1. Vedci tvrdia, že covid vakcíny dokážu s istou dávkou efektivity zabrániť vážnejšiemu priebehu ochorenia po infekcii novým koronavírusom. No neexistujú dôkazy, že by vedeli zabrániť infekcii – a jej prípadnému šíreniu očkovanými osobami.

Teda: preventívne karanténne opatrenia by sa mali vzťahovať na každého s príznakmi infekcie. Na očkovaných aj neočkovaných.

2. Vedci a lekári sa už dávnejšie zhodli, že karanténa po návrate zo zahraničia je dostatočná, ak trvá 5 – 7 dní. Niektoré krajiny vyžadujú pre cudzincov dlhšiu, 10-dňovú ochrannú izoláciu. No 14-dňová povinná karanténa pre vlastných občanov po návrate z dovolenky je rarita. Špeciálne to platí aj pri novom delta variante vírusu, ktorý má skorší nábeh prípadných príznakov a infekčnosti (generačný čas je len dva až tri dni).

Jednoducho – vyzerá to tak, že dvojtýždňová karanténa nie je pandemické opatrenie, ale opatrenie štátnej vakcinačnej kampane. Jeho úlohou je buzerácia tých, ktorí majú zdržanlivý postoj k očkovaniu.

3. Viacerí vedci aj lekári upozorňujú, že pri covid vakcinácii by sa mal zohľadňovať princíp „risk-benefit ratio“. Je preukázané, že nové vakcíny majú vedľajšie účinky vrátane vážnych či dokonca fatálnych. Prioritne by sa mali chrániť vakcínami hlavne rizikové skupiny, pri ktorých sa predpokladá komplikovaný priebeh ochorenia covid.

Pri ostatných by sa malo vychádzať z princípu dobrovoľnosti a individuálneho posúdenia možných prínosov a možných rizík. Špecialista na mRNA vakcíny Robert Malone neodporúča očkovať mladých zdravých ľudí a malé deti. Pretože pri týchto skupinách spravidla nehrozí vážny priebeh ochorenia covid. No hrozia vedľajšie účinky vakcín, napríklad zápal srdcového svalu.

Napriek týmto poznatkom a skúsenostiam sa štátna kampaň zameriava najnovšie aj na deti. Aj tie majú absurdnú 14-dňovú karanténu, ak nie sú zaočkované alebo ak nie sú očkovaní ich rodičia.

4. Ukazuje sa, že blesková globálna „herd immunity“ (kolektívna imunita) = likvidácia nového koronavírusu očkovaním je v krátkom čase nedosiahnuteľná. Aj preto, že covid vakcíny nedokážu zabrániť infekcii a jej prenosu, ale len vážnemu priebehu ochorenia.

Vedci, lekári a výrobcovia vakcín avizujú, že covid vakcinácia nebude jednorazová záležitosť, ale opakovaná a dlhoročná. „Očkovací pas“ si zrejme bude vyžadovať sústavné aktualizácie – na predĺženie efektivity a pokrytie nových variantov vírusu. Pfizer zvažuje nasadenie tretej dávky už tento rok na jeseň, potom ráta s opakovaním očkovania každý rok.

Práve opakované očkovanie novými mRNA či GM vakcínami je však celkom nepreskúmaná oblasť. Nevieme, aké môže mať dlhodobý vakcinačný program následky, najmä po viacerých (troch, štyroch, po pár rokoch siedmich) dávkach očkovacej látky. Toto nie je názor, ale holý fakt. Kontraindikácie – teda dáta o skupinách, pre ktoré by mohlo mať pravidelné očkovanie nežiaduce následky – sú ešte stále vo fáze vyhodnocovania. Zatiaľ sa predpokladá len to, že obozretní by mali byť ľudia so sklonmi k autoimunitným či chronickým zápalovým poruchám.

V závere tejto časti uvádza: "Kým budú nové covid vakcíny len vo fáze podmienečného schválenia, bez dlhoročných skúseností s ich opakovaným používaním a s minimom dát o kontraindikáciách a následkoch, dovtedy by nemali byť vynucované nátlakovými opatreniami.

A už vôbec nie pri zdravých deťoch."

Dag Daniš: Zameranie vakcinačnej kampane na deti je zvrátené
11 | 06 | 2021 | Peter Sulek

Nové obmedzenia nie sú v poriadku ani z hľadiska práva

Ďalším problémom je podľa Daniša právny rámec nových opatrení.

Tvrdí, že je pochopiteľné, že v čase pandémie právo a sloboda dočasne ustupujú bezpečnostným opatreniam. Menej pochopiteľné však podľa neho je, ak sa to deje agresívnym spôsobom, okamžitými direktívami, neprimerane a bez rešpektu k právam a rozhodnutiam nezaočkovaných.

Zdržanlivosť pri nových vakcínach je celkom legitímna. Teda, mala by byť. Covid očkovanie je stále (aspoň formálne) dobrovoľné, upozorňuje.

Ak nezaočkovaných odsudzujú ako triednych nepriateľov a dezolátov facebooky, je to smutný obraz povrchnosti pandemickej éry. No ak sa pri tejto téme podobne správa k ľuďom aj vláda, je to protiprávne, zdôrazňuje Daniš.

Pre ujasnenie pojmov uvádza, že na Slovensku nemáme efektívnu kampaň za očkovanie. Máme tu podľa jeho slov len hrubú kampaň proti nezaočkovaným. A jej nástrojmi sú neprimerane dlhé karanténne opatrenia, ktoré nemajú vecné (vedecké) opodstatnenie. Alebo plány na obmedzenie testovacích miest pre dobrovoľných záujemcov – a ich plné spoplatnenie.

Aj týmto sa ide proti pandemickej logike. Čím viac ľudí sa môže dobrovoľne a za dostupnú cenu otestovať, tým viac sa potlačí šírenie infekcie, tvrdí.

Daniš je presvedčený, že o to však už zjavne nejde: "Sme vo fáze, keď je prioritou program pravidelnej masovej vakcinácie. Nie boj so šírením vírusu."

Ďalej upozornil, že s výhradami proti materiálnej diskriminácii neočkovaných sa nakoniec neozvala ministerka spravodlivosti, ale Boris Kollár. Ten žiada to, čo by mala byť podľa Daniša samozrejmosť – možnosť cenovo dostupného testovania. To má byť aj v záujme zaočkovaných. Tvrdenie, že očkovaným nehrozí infekcia s príznakmi, je klamstvo. Alebo v lepšom prípade manipulatívne zamlčiavaný fakt, zdôraznil.

Očkovanie musí byť dobrovoľné! Slováci vo veľkom podpisujú petíciu, pridávajú sa aj odborníci
Napriek tomu, že očkovanie proti COVID-19 je dobrovoľné, je na ľudí vyvíjaný silný tlak v prospech vakcinácie. Niektoré spoločnosti sa už otvorene chvália, že znevýhodňujú neočkovaných zamestnancov. Čítať ďalej
23 | 06 | 2021 | Peter Sulek

Danišove právne schodné a zároveň pandemicky efektívne riešenia

– namieriť štátnu kampaň a ambulantné očkovanie na covid rizikové skupiny, resp. na seniorov a obéznych ľudí (aby sa predišlo preťažovaniu nemocníc a plošným lockdownom),

– udržať dostupnosť testovania (optimálne by bolo aj čiastočne dotované PCR testovanie, hlavne pre tých, ktorí sa vrátia domov z rizikových krajín alebo rizikových verejných akcií),

– primerane nastaviť karanténne opatrenia pre každú osobu s príznakmi infekcie alebo rizikovým cestovateľským profilom; aby to nakoniec nedopadlo tak, že hlavnými importérmi infekcie budú intenzívne rozlietaní kazatelia, ktorí radostne odriekajú tézu „vakcína je sloboda“,

– ponúkať také výhody pre očkovaných, ktoré nebudú hrubo diskriminačné a materiálne neúnosné pre nezaočkovaných.

Jednoducho: určiť právny rámec, ktorý nájde balans medzi pandemickými zásahmi a udržaním elementárnej spravodlivosti a slobodnej spoločnosti, bude hlavnou výzvou najbližších rokov. Slovensko potrebuje sústavu nových pravidiel, ktoré budú predchádzať konfliktom a diskriminácii na pracoviskách, v školách, v rodinách…

"Škoda, že ministerka spravodlivosti je pri tejto zásadnej téme nezvestná. A „mimoriadne vážnu situáciu“ vidí v nanostrane, ktorá by sa mohla – potom, čo ju ovládne – pokojne premenovať. Napríklad takto: Za našich ľudí," dodáva ironicky na záver Daniš.

Povinné covid očkovanie by bolo bláznovstvo, myslí si Dag Daniš
25 | 06 | 2021 | Peter Sulek