Starostovia Viedne, Berlína a Bernu vyzvali na obranu demokracie v Európe
08 | 07 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Na obranu demokracie a právneho štátu voči autoritárskym tendenciám v Európe vyzvali v spoločnom vyhlásení zverejnenom vo štvrtok starostovia metropol Viedeň, Berlín a Bern. Informovala o tom agentúra APA.


"Jasne ukazujeme, že stojíme za určitým konkrétnym modelom demokracie," povedal starosta rakúskeho hlavného mesta Michael Ludwig po štvrtkovom stretnutí so svojimi kolegami z Nemecka a Švajčiarska.

Okrem posilnenia demokracie a právneho štátu žiadajú "spoločensky spravodlivé" dosahovanie klimatických cieľov, dostupnejšie bývanie a vytvorenie stabilného obehového hospodárstva. Trojica miest chce spoločne lobovať proti sporným projektom medzinárodných developerov na realitnom trhu.

Bývalý rakúsky vicekancelár Strache varuje pred „veľkým resetom“ (Steffen Munter)
Komentár Steffena Muntera (The Epoch Times) Čítať ďalej
04 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Starosta Berlína Michael Müller poukázal na to, že nemecké hlavné mesto si za svoje sídlo volí čoraz viac inštitúcií z východnej Európy. Táto skutočnosť ho síce teší, avšak zdôraznil, že "musia byť schopné slobodne pracovať i vo svojich krajinách". Aktuálny vývoj v Európe podľa neho ukazuje, že sloboda nie je samozrejmosťou a musíme za ňu bojovať.

Aliancia troch miest vznikla pred dvoma rokmi v Berne. Tamojší starosta Alec von Graffenried zdôraznil, že zahraničná politika už nie je len záležitosťou jednotlivých štátov a mestá majú vlastnú agendu. Ako príklad uviedol Budapešť a Varšavu, ktorých starostovia ponúkajú protipól voči pravicovo-nacionálnym vládam vo svojich krajinách.

Müller a Graffenried si počas dvojdňovej návštevy Viedne pozrú okrem iného testovacie centrum na koronavírus či projekty zamerané na ochranu životného prostredia.

Šírenie „ľudských práv“ na špici bajonetu: Agenda LGBT sa stala nástrojom západnej zahraničnej politiky po celom svete
Názor Glenna Diesena (Russia Today) Čítať ďalej
02 | 07 | 2021 | Diana Zaťková