Hrozí, že vznik silnej umelej inteligencie bude koncom ľudského druhu (Vladimír Malyšev)
08 | 07 | 2021 I Zuzana Perželová

Komentár Vladimíra Malyševa (Fond strategickej kultúry)


Hrozby blízkej budúcnosti


Pred sto rokmi, v roku 1921, vyšla fantastická hra Karla Čapka R.U.R., ktorej dej sa odohráva vo fabrike na výrobu robotov. Boli to umelé tvory podobné ľuďom. U Čapka sa roboti vzbúria, zničia ľudstvo a ovládnu planétu.


Dnes si mnohí myslia, že takáto perspektíva už nie je fantáziou. O probléme umelej inteligencie (AI) a hrozbe vzbury strojov sa široko diskutuje. A je ťažké povedať, čo preváži - „nepredstaviteľné príležitosti“ alebo „veľké hrozby“.



Ľudstvo riadené umelou inteligenciou

Podľa tvrdenia americkej televíznej stanice CNBC by teraz väčšina európskych občanov chcela znížiť počet poslancov tak, že ich nahradí ‘’politicky gramotnou’’ umelou inteligenciou s politickými znalosťami. Také sú výsledky prieskumuktorý uskutočnilo Centrum pre štúdium reforiem riadenia na Madridskej univerzite IE, do ankety sa zapojilo 2769 ľudí z 11 krajín. CNBC sa však zdržiava označovat takéto nálady za krízu západnej demokracie ako systému.

Vedci varujú pred satelitnými snímkami sfalšovanými pomocou umelej inteligencie (Daniel Peyronel)
Komentár Daniela Peyronela (Higgs) Čítať ďalej
07 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová


V rovnakej dobe vo Veľkej BritániiHolandsku a Nemecku, v uvedenom poradí, 69, 56 a 54% respondentov je proti tomu, aby človeka nahradili stroje. Mladí ľudia a seniori majú k AI rozdielne postoje. Väčšina ľudí vo veku do 44 rokov dôveruje umelej inteligencii a ľudia vo veku nad 55 rokov s ňou nechcú mať nič dočinenia. Problém zostáva sporným, jednoznačne presahuje inžiniersko-technické rámce a priamo ovplyvňuje životy ľudí.
Sledovanie a odpočúvanie

Iný prieskum zistil, že 42% respondentov z 30 890 ľudí v 40 krajinách, ktorí sa do prieskumu zapojilii  sa obáva sledovania ich osobných údajov s pomocou AI. Tretina respondentov odmietla nahradiť lekárov umelou inteligenciou; najviac odporcov tejto myšlienky je v Nemecku (43%) a Taliansku (41%). V mnohých krajinách sa ľudia obávajú, že kvôli strojom prídu o prácu: na Filipínach (45%), Mexiku (41%), Číne (40%), Malajzii (37%). A nejde o vymyslené obavy. Narastá pocit, že nové technológie dramaticky zmenia trh práce v nasledujúcich desiatich rokoch.

Henry Kissinger vyjadril z možnej „vzbury strojov“ vážne obavy a zdôraznil, že táto hrozba nie je o nič menšia ako hrozba jadrových zbraní. Umelá inteligencia sa zdokonaľuje a je schopná začať „po svojom“ interpretovať vzťahy s človekom a vyvodzovať vlastné závery o osude človeka.
Ľudská existencia v ohrození

Uznávaný britský teoretický fyzik Stephen Hawking dávno varoval, že úsilia na vytvorenie mysliacich strojov môžu ohroziť ľudskú existenciu. „Príchod plnohodnotnej umelej inteligencie, hovorí, „by mohol byť koncom ľudskej rasy.“

O spojení síl Ruska a Číny v záujme medzinárodnej stability (Anatolij Koškin)
Komentár Anatolija Koškina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
06 | 07 | 2021 | Iveta Machová


Táto téma bola v umeleckej  literatúre a kine dobre zvládnutá: „Povstanie strojov“ od Valerija Brjusova, R.U.R od Karla Čapka, „Vzbura strojov“ od Alexeja Tolstého. Hollywood sa doslova pripravuje k tomu, že človeka nahradí neľudská forma života, ktorá si podmaní ľudí.

Digitálna ekonomika, ‘’inteligentná domácnosť’’, robotickí vojaci, inovatívne prístroje v rukách každého atď. sú predzvesťou tejto bezútešnej budúcnosti. Špecialisti v oblasti vývoja AI čoraz častejšie tvrdia, že aj keď to nebude najbližších 20 - 30 rokov, ale ľudstvo sa dožije vzniku umelej inteligencie, ktorá sa ukáže byť inteligentnejšou ako jej tvorca.

Posledná bašta ľudstva padne vtedy, keď sa vytvorí takzvaná silná umelá inteligencia (Strong AI, Artificial General Intelligence ), schopná vyriešiť neurčito širokú škálu intelektuálnych úloh a hlavne samostatne mysliaca. Pracujú na tom v tichu kancelárií v takých západných inštitútoch, ako sú Future of Life Institute, Foresight Institute ,Future of Humanity Institute, Open AI a im podobných?

Nie je možné predvídať povahu všetkých hrozieb, ktoré tu v blízkej budúcnosti vzniknú. A preto je potrebné intenzívne premýšľať nad ich odvratením už dnes. Ak už nie je neskoro.

Rothschildovci vlákali Rusko do zlatej pasce na myši (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
07 | 07 | 2021 | Zuzana Perželová