Cudzincov znepokojujú narastajúce prejavy rasizmu v Nemecku
08 | 07 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Cudzinci sú čoraz viac znepokojení nárastom rasistických nálad v Nemecku. Vyplýva to zo spoločného prieskumu troch inštitúcií pôsobiacich vo sfére kultúry a rozvoja, informovala vo štvrtok agentúra DPA.


"Populistické a extrémistické tendencie sú v Nemecku na vzostupe - o žiadnej inej rizikovej oblasti sa v zahraničí nediskutuje toľkými rozličnými spôsobmi," uvádza sa v štúdii, ktorá skúmala vnímanie Nemecka cudzincami v časoch koronavírusovej krízy. Jej autormi sú Goetheho inštitút, Nemecká spoločnosť pre medzinárodnú  spoluprácu (GIZ) a Nemecká akademická výmenná služba (DAAD).

Účastníci prieskumu uviedli, že počas pobytu v Nemecku zažívali "menej tolerancie a priateľskosti". "Narastal v nich pocit, že nie sú vítaní," píšu autori prieskumu. Tieto prejavy podľa respondentov súvisia s obavami a sociálnym napätím v nemeckej spoločnosti týkajúcimi sa straty zamestnania či ohrozenia vlastnej identity.

Litva vyhlasuje stav núdze: Čelí vraj záplave irackých migrantov z Bieloruska
03 | 07 | 2021 | Diana Zaťková


Za negatívum považujú respondenti i to, že Nemecko sa podľa nich nedostatočne vyrovnalo so svojou koloniálnou minulosťou. Krajinu však považujú za stabilnú demokraciu a vnímajú ju ako ekonomickú veľmoc v rámci EÚ.

Čo sa týka zvládania pandémie COVID-19 účastníci prieskumu označili postup vlády v Berlíne počas prvej vlny za prevažne účinný. Pozitívne hodnotili solidaritu s inými krajinami, ktorých zdravotnícke systémy sa ocitli na pokraji kolapsu. V období druhej vlny však kritizovali nedostatočnú disciplínu obyvateľstva a problémy pri zaobstarávaní vakcín, v logistike a organizácii očkovacej kampane.

Tri uvedené inštitúcie vykonali prieskum od januára do marca prostredníctvom on-line dotazníka medzi 622 odborníkmi z partnerských organizácií z 37 krajín a následne uskutočnili rozhovory so 48 expertmi z 24 krajín.

"Cigán, černoch či čierny pasažier" sú už klasifikované ako rasizmus. Teraz už aj "migrant"
V Berlíne platí nový protirasistický lexikón. Slovo "migrant" je medzi zakázanými. Čítať ďalej
07 | 10 | 2020 | Ivan Brožík