Vôľu ľudu nie je potrebné brzdiť, povedal po zrušení referenda ústavný právnik Bárány
07 | 07 | 2021 I Peter Sulek

Expert na ústavné právo Bárány je presvedčený, že vôľu ľudu nie je potrebné brzdiť. Zrušenie referenda považuje za kontroverzné. Občania stratili akúkoľvek možnosť odvolať vládu. Poznáme mená sudcov.


Eduard Bárány, ústavný právnik a bývalý podpredseda ÚS SR, pre portál eReport vysvetlil dôsledky verdiktu ústavného súdu.
Desať ústavných sudcov ukradlo ľuďom referendum

Občania stratili po rozhodnutí Ústavného súdu (ÚS) SR o protiústavnosti referenda o predčasných voľbách akúkoľvek možnosť odvolať vládu respektíve skrátiť jej funkčné obdobie. Verdiktom ÚS núti ľudí čakať do najbližšieho riadneho termínu volieb, alebo dovtedy, kým sa samotní poslanci nezhodnú na skrátení svojho mandátu.

Predmet referenda je podľa rozhodnutia sudcov ÚS v rozpore s princípom generality práva. Myslí si to väčšina čiže 10 z 13 ústavných sudcov. Proti rozporu a teda za konanie referenda boli iba traja – Jana Laššáková, Miroslav Duriš a Peter Straka.

Menný zoznam všetkých sudcov ÚS si môžete prečítať TU.

Predseda ÚS Ivan Fiačan verdikt obhajoval na dnešnej tlačovej konferencii TU.

Drgonec: "Je to svinský krok zo strany prezidentky." Sudca uvažuje, ako by sa občan mohol Čaputovej zbaviť!
Emeritný sudca Ústavného súdu SR a ústavný právnik Ján Drgonec sa vyjadril k prezidentke Čaputovej a jej rozhodnutiu poslať referendum o predčasných voľbách na Ústavný súd. Čítať ďalej
13 | 05 | 2021 | Peter Sulek

Vôľu ľudu podľa ÚS vraj treba brzdiť

Bývalý ústavný sudca Eduard Bárány zatiaľ nechce komentovať argumentáciu našej najvyššej súdnej inštancie, neodpustil si však malú poznámku. „Nepoznám v tejto chvíli odôvodnenie rozhodnutia ústavného súdu. Rozhodnutie však vo mne vyvoláva trošku populistickú otázku. Deväťdesiat poslancov môže rozhodnúť o skrátení volebného obdobia a niekoľko miliónov občanov nie?” pýta sa Bárány.

Nezdieľa ani Fiačanov názor, že obmedzenie vyhlásiť referendum v tejto otázke je akousi formou brzdy či protiváhy voči vôli občanov. „Nemyslím si, že je potrebné nejakým spôsobom v demokracii brzdiť rozhodovanie občanov,” vyhlásil.

Zdôrazňuje, že aktuálne sa už s rozhodnutím nedá nič spraviť a nedá sa nijako zmeniť. „Voči tomuto rozhodnutiu nie je opravný prostriedok, s tým sa nedá žiaľ nič spraviť. Referendum sa konať nebude,” skonštatoval expert.

Drgonec o referende: Nemožno akceptovať, aby štát riadil človek postihnutý stupídnosťou
27 | 06 | 2021 | Peter Sulek

Jedine zmena ústavy v parlamente

„Ak by niekto chcel, aby do budúcnosti bolo možné konanie referenda o predčasných voľbách, tak ostáva cesta buď zmeny rozhodnutia ústavného súdu pri nejakej ďalšej petičnej akcii v budúcnosti. Ale nádej na to, že ľudia by znova dali svoje podpisy je po tomto rozhodnutí ústavného súdu minimálna,” povedal a doplnil, že je zbytočné týmto smerom uvažovať.

„Potom ostáva možnosť zmeny ústavnej právnej úpravy do budúcnosti. Čiže momentálnej politickej situácie by sa žiadna z týchto ciest už nedotkla,” spresnil. Upozorňuje, že ak by však aj prešla zmena ústavy v parlamente, bude potrebné nanovo vyzbierať podpisy pod referendum o predčasných voľbách.

Ľud tak podľa Báránya stratil akúkoľvek možnosť odvolať vládu. „Protestovať samozrejme je možné či petičnými akciami či demonštráciami. Ale nejaký právny dôsledok toho je blízky nule,” zhodnotil bývalý ústavný sudca.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/06/27/povinne-ockovanie-ustava-neumoznuje-vysvetluje-ustavny-pravnik-barany/