Novinár, ktorého postrelili na ulici v Amsterdame, je vo vážnom stave
07 | 07 | 2021 I

Známy holandský investigatívny novinár Peter R. de Vries, ktorého v Amsterdame v utorok postrelil útočník, v nemocnici momentálne bojuje o život. Uviedla to starostka hlavného mesta Femke Halsemaová, ktorú citovala agentúra AP. Podľa miestnej polície bol reportér zasiahnutý do hlavy, píše agentúra DPA.


"Peter R. de Vries je pre nás všetkých národným hrdinom, neobvykle odvážnym novinárom neúnavne hľadajúcim spravodlivosť," povedala Halsemaová.

Podľa médií de Vriesa postrelil neznámy človek na ulici v centre Amsterdamu okolo 19.30 h SELČ, keď opustil televízne štúdio v okolí rušného námestia Leidseplein.

Šéf holandskej polície Frank Paauw uviedol, že zadržali troch podozrivých "vrátane možného strelca". Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Holandský premiér Mark Rutte označil útok v Amsterdame za "šokujúci a nepredstaviteľný". "Je to útok na odvážneho novinára a v širšom zmysle útok na slobodu tlače, ktorá je pre našu demokraciu a náš právny štát tak zásadná," uviedol.

De Vries (64) je známy svojimi investigatívnymi reportážami o holandskom kriminálnom podsvetí. V roku 2008 získal medzinárodnú televíznu cenu Emmy za televíznu šou o americkej tínedžerke Natalee Hollowayovej, ktorá zmizla v roku 2005 na dovolenke na karibskom ostrove Aruba.

Novinár v súčasnosti pôsobí ako dôverník kľúčového svedka v súdnom procese s údajným vodcom zločineckého gangu. V roku 2019 zastrelili právnika, ktorý zastupoval svedka v zmienenom súdnom procese.

Na obzore je nový škandál: Kde sa v Nemecku podelo vyše 11 miliónov dávok vakcíny proti korone?
Niekde uskladňované, použité na očkovanie bez zadokumentovania, stratené, alebo jednoducho vyhodené? Pochybnosti narastajú: Nie je jasné, kde v Nemecku zostalo vyše 11 miliónov vakcín, píše epochtimes.de. Čítať ďalej
07 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová