Merkelovej vadí vplyv Ruska a Číny na krajiny západného Balkánu. Chce, aby čo najskôr vstúpili do EÚ
07 | 07 | 2021 I Gabriela Fedičová
Odchádzajúca Merkelová chce čo najskorší vstup krajín západného Balkánu do EÚ. Oznámila to na videokonfrerencii 5. júla. Tvrdí, že Rusko a Čína, majú v poslednom období na tieto krajiny silný vplyv.

"Ide o krajiny Albánska, Bosny a Hercegoviny, Severného Macedónska, Kosova, Čiernej Hory a Srbska," píše portál Transindex. Merkelová si uvedomuje ťažkosti, ktoré krajiny musia pred začlenením k štátom EÚ zvládnuť, ale ide podľa nej o záujem Európskej únie.

"Myšlienku Merkelovej podporuje aj francúzsky prezident Emanuel Macron a tiež Ursula von der Leyen, predsedníčka Európskej komisie." Informuje portál Transindex.

Novinár, ktorého postrelili na ulici v Amsterdame, je vo vážnom stave
Známy holandský investigatívny novinár Peter R. de Vries, ktorého v Amsterdame v utorok postrelil útočník, v nemocnici momentálne bojuje o život. Uviedla to starostka hlavného mesta Femke Halsemaová, ktorú citovala agentúra AP. Podľa miestnej... Čítať ďalej
07 | 07 | 2021

Macron bo v roku 2019 iný názor, dnes podporuje

"Merkelová dodala, že je presvedčená, že francúzsky prezident Emmanuel Macron veľmi podporuje rozšírenie EÚ o šesť krajín západného Balkánu. Podľa portálu Azonnali je toto tvrdenie spochybniteľné. Opierajú sa o skutočnosť z roku 2019, keď Macron asi dva roky po svojom zvolení za prezidenta vetoval začatie rozhovorov s Albánskom a Severným Macedóskom o vstupe do EÚ. "Odvtedy je Macron zdržanlivý vo vyjadreniach k tejto téme a ani čiastočne neznačil, že jeho názory sa na túto otázku zmenili." Píše portál Azonnali.

"Merkelová ale zdôraznila, že na nedávnej videokonferencii dal úplne jasne najavo, že rozširovania EÚ o šesť štátov krajín západného Balkánu je nevyhnutné," informuje Azonnali.

Lavrov varuje Washington: "Hovoriť s Ruskom z pozície sily nemá zmysel"
07 | 07 | 2021 | Diana Zaťková