Česi iba krútia hlavami: "Chudáci Slováci, za Fica by sa toto nemohlo stať" (videá)
07 | 07 | 2021 I Ivan Brožík

Hanba až pod čiernu zem. Dôsledkom vyčíňania slovenskej svojvôle moci na hraničných priechodoch (nielen s Českom) má byť aj protestná nóta z českej strany. Na hraniciach s Českom sa totiž objavili betónové zátarasy. Na otvorených priechodoch sú fronty. Niektorí ľudia sa s tým nezmierili a zátarasy chceli odtiahnuť. A keď im v tom chcela polícia zabrániť, došlo nakoniec k bitke.


"A k silným slovám tiež nemali miestni ďaleko. "Vy ste napadli jeho, zmr...i vyje...ní!" Zaznelo. A tiež: "Slovenská strana je tam, čo robí ich polícia na českej?" Politik trikolóry Martin Chmelakonštatoval, že keby na Slovensku stále vládol Robert Fico, k súčasnej situácii by nedošlo." Píšu parlamentnilisty.cz.
Česi iba krútia hlavami

"Ako už informovala iné médiá, v proticovidových opatreniach na hraniciach hodlá ešte pritvrdiť susedné Slovensko. Podľa TV Nova susedná krajina uzavrela väčšinu hraničných priechodov. K značnej nevôli tých, ktorí v pohraničí žijú. Tí, ktorí sa chceli na Slovensko dostať, podľa TV Nova počkali a keď išli policajti na obed, tak zátarasy posunuli a prešli." Popisuje priam "Švejkovskú" situáciu portál parlamentnilisty.cz.
Doslovný prepis

"Reportáž bola viac ako veľavravná. "Zavolaj nadriadenému, že je to kok..tina, ten nech zavolá tomu svojmu nadriadenému a odstráňte tie zátarasy," vyzýval policajtov akýsi Slovák. "Nikdy to vláde nezabudnem a nikdy jej to neodpustím, toto jednoducho nie je normálne," zverila sa mladá žena. "Ja tu žijem, nech sa už prebudíme všetci," dodala emotívne. "To je v pr...eli toto, tí Slováci naozaj ..." krútil hlavou ďalší muž v aute. Ani linkové autobusy neboli vpustené na slovenské územie."

Ľahké hliníkové zátarasy potom nahradili betónové. "Teraz sa tu dávajú panely, ako keby mala byť vojna alebo čo?" Komentoval zmenu okoloidúci.

Ako situácia na hraniciach vyzerala zachytili ľudia aj na Valašsku u Vlárského priesmyku. Aj tam zrejme slovenská polícia naviezla betónové zátarasy.

Nespokojní Vrbovčania dnes protestovali proti uzavretiu hranice. Starosta im za to poďakoval
A je to tu! Slovensko dnešným dňom zatvorilo niektoré hraničné prechody so susednými štátmi. Dôvod? Pandemické opatrenia. Vznikli na základe návrhu ministra vnútra Romana Mikulca. Schválené boli na rokovaní vlády 30. 6. 2021. Nespokojní Vrbovčania... Čítať ďalej
05 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik




Reprofoto FB (@chmelamar)

Chudáci Slováci

K potýčkam a odstraňovaniu zátarásov už sa vyjadril člen trikolóry Martin Chmela. "Chudáci Slováci. Nech je Fico akýkoľvek, tak toto by sa za neho nestalo. Držím Slovákom palce! " Povedal s odkazom na článok serveru Novinky.cz. A doplnil: "V článku sa píše, že jednou z možných obchádzkových trás, ktorá je vzdialená cca 65 km, je cesta cez Starý Hrozenkov. Ale už sa v článku nepíše, že teraz tam sú 3 semafory a hustá prevádzka. Minule som tam na semaforoch strávil 50 minút. "

 
Akcia bitka - popis z druhej strany

"Dvaja muži v tričkách slovenskej Ľudovej strany Naše Slovensko zátarasy obviazali lanom a v počte viac ako hojnom a za jasotu prítomného hlúčika potom zátarasy odtiahli k strane cesty." Popisujú udalosť parlamentnilisty.cz.

"Avšak to už sa blížili slovenskí policajti, z ktorých jeden začal diskutovať s mužom v tričku Ľudovej strany, ktorý sa oháňal ústavou. "Toto je obecný pozemok, starosta vám na to nedal súhlas," zaznelo z davu. "Máte rodiny, máte decká," ozvalo sa tiež k policajtom. Muž v tričku začal obmotávat druhý zátaras, policajt sa mu v tom snažil fyzicky zabrániť a situácia eskalovala. Ozývali sa názory, že polícia bráni občanom v ich právach. "Odíďte," vyzývala polícia, ale muž v tričku kotlebovcov odísť nehodlal. "Na základe čoho, ukážte nám zákon, ktorý vám toto dovoľuje," vyzýval jeden muž. Medzitým na policajtov mierili objektívy hneď z niekoľkých mobilov. "Chlapci, je toto nutné, prečo to robíte?" Apeloval na policajtov ďalší muž. "Preč, preč, preč, preč!" Začali ľudia skandovať."
Nasledujúce riadky by nemali čítať maloletí

"Vy ste napadli jeho, zm..di vyje..ní! Čo k...va, čo si dovoľujete, do p...ce? Fašisti, gestapo, "zaznelo na stranu policajtov po česky, keď nimi napadnutý muž ležal v putách. Zadržaný a spútaný bol následne aj druhý muž v tričku kotlebovcov. "Slovenská strana je tam, čo robíte na českej?" Upozorňoval ďalší muž z davu, kde sa zákrok odohrával. Za nesúhlasného bučania davu a výkrikov "hajzli" boli muži odvedení. Záznam bol následne zverejnený v skupine Naša Valašsko.



Protestná nóta

"Moravské mesto Brumov-Bylnice pošle pre uzavretie hraničného priechodu so Slovenskom protestnú nótu českým ministerstvám zahraničných vecí a vnútra. „Máme európsky covidpas a na čo nám je?Jednoducho absurdná situácia,“ povedal starosta Kamil Macek. Odvoláva sa portál parlamentnilisty.cz na informácie idnes.cz.


Aktualizácia

Najneskôr do nedele sľubuje štát odstrániť prekážky a otvoriť niektoré malé priechody, prebiehať majú len náhodné kontroly. Ide napríklad o Vrbovce, Moravské Lieskové či Lysú nad Dunajcom. Minister Roman Mikulec povedal, že tam, kde to bude priestorovo možné, vytvoria špeciálne pruhy pre očkovaných. (red. HD.)

 

Kovařík: Polícia ja pripravená kontrolovať hranice aj nepretržite
Slovensko má nastavený COVID automat na hranice, sú určené podmienky, aké hraničné priechody budú otvorené a koľko hodín ich bude nutné strážiť. Pred pondelkovým rokovaním ústredného krízového štábu v Bratislave to vyhlásil prezident Policajného... Čítať ďalej
28 | 06 | 2021 | tasr