Solúnski bratia Cyril a Metod nám priniesli všetko možné, len nie pokoj, tvrdí Chmelár
06 | 07 | 2021 I Jozef Uhlarik

Štátny aj kresťanský sviatok príchodu svätých Cyrila a Metoda využili naši politici po svojom. Oslavovať sa ich pustili aj „červení“ zo Smeru či Hlasu, no aj liberáli a všetci, ktorí sa na tom chceli „priživiť“. A práve toto kritizuje v statuse historik a politický analytik Eduard Chmelár.


Azda nikto nepochybuje o tom, že historik Eduard Chmelár má naše dejiny v malíčku. Platí to aj o období príchodu Cyrila a Metoda na Slovensko. A práve na oslavu tejto udalosti spájanú s rozličnými vystúpeniami a akciami našich súčasných politikov sa zameral vo svojom kritickom statuse aj Eduard Chmelár.
Cyrilo-metodské oslavy sú najzneužívanejším štátnym sviatkom Slovenska

Štátne sviatky majú podľa Chmelára spájať, a nie rozoštvávať, ale po včerajšom dni by malo byť všetkým jasné, že cyrilo-metodské oslavy sú najzneužívanejším štátnym sviatkom Slovenskej republiky. „Z úst politikov, ale aj cirkevných predstaviteľov vychádzajú rok čo rok také protichodné a neraz aj historicky nezmyselné posolstvá, až je to miestami poburujúce,“ konštatuje Chmelár.

Pripomína niektoré momenty. „Prezident Andrej Kiska cyrilo-metodský sviatok ignoroval. Zuzana Čaputová predchádzajúce dva roky tiež a teraz iba účelovo spomenula nadchádzajúcu návštevu pápeža a zavádzajúco uviedla, že potrebujeme lídrov, ktorí nám prinesú pokoj a nádej podobne ako Cyril a Metod. Hoci solúnski bratia nám priniesli všetko možné, len nie pokoj. Boli to muži vášnivého sporu a silného presvedčenia,“ píše Chmelár na adresu našich dvoch posledných hláv štátu.

Belousovová: My Slovania sme významne formovali základy Európy v duchu kresťanských hodnôt
Slovensko si dnes pripomína sviatok príchodu svätých Cyrila a Metoda na naše územie. Takúto udalosť nemohla obísť ani šéfka strany Národ a Spravodlivosť Anna Belousovová. Slovákom v statuse pripomína nielen ich korene, ale tiež hodnoty, ktorých by... Čítať ďalej
05 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik


„Peter Pellegrini zasa zopakoval staré už dávno prekonané klišé, že Cyril a Metod nám priniesli vieru. Tá tu už dávno bola aj bez nich, ich význam bol v niečom úplne inom (ako pripomínam vo videu). Premiér Eduard Heger sa zasa nechal počuť, že odkaz Cyrila a Metoda si najlepšie uctíme tak, keď jeho vláda bude robiť reformy (sic!). Myslíte si, že solúnski bratia by škrtali seniorom dôchodky, deťom obedy zadarmo a zvyšovali by výdavky na zbrojenie? Strašná tuposť,“ krúti historik a politický analytik hlavou nad prejavmi lídra Hlasu a súčasného premiéra.

Bloger Štefík: pápež by mal rozdeliť cirkevný majetok. Aj ten, ktorý tu konfiškovali Cyril a Metod
Ondrej Štefík upozorňuje, že je preukázané, že Cyril a Metod neboli prví priekopníci kresťanstva na našom území. „Postupne padá aj rozprávka o tom ako išli po našej zemi a láskou a písmom šírili vieru v izraelského Boha... títo dvaja páni šírili... Čítať ďalej
05 | 07 | 2021 | Petra Demková

Robert Fico si ustavične mýlil Cyrila a Metoda, akoby to boli Lolek a Bolek

„Robert Fico si zasa urobil v čudnej spolupráci s nitrianskym biskupstvom vlastný stranícky míting, na ktorom si síce ustavične mýlil Cyrila a Metoda, akoby to boli Lolek a Bolek, ale to sa mu ešte dá odpustiť. Čo je už neospravedlniteľné, je jeho dlhodobé účelové skresľovanie historických skutočností. Včera kritizoval vládu, že nerobí tento sviatok viac ľudovejším, hoci v roku 2013, keď bol premiérom, sa na jeho cyrilo-metodské oslavy na Devíne nedostal nikto okrem papalášov, vykázali odtiaľ dokonca aj turistov,“ začína Chmelár s kritikou trojnásobného premiéra. „V roku 2017 nepustil zasa k slovu vtedajšieho predsedu parlamentu Andreja Danka, ktorý sa na to strašne urazil a právom mu vyčítal, že robí zo štátneho sviatku stranícky míting (tohto roku, už bez štátnej funkcie, Fico Danka na tribúnu pustil),“ píše Chmelár.

Chmelár: Politici sa už nevedia dočkať imidžovej fotečky s pápežom. Vedia, že nepôjde o štátnu návštevu?
05 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová


„Už vtedy Robert Fico povedal ako človek, ktorý sa formálne hlási k sociálnej demokracii, neuveriteľné veci. Vyhlásil, že ´sviatok svätých Cyrila a Metoda je najvýznamnejším štátnym sviatkom, aký Slovensko má´. Nie, pán predseda. Nielen podľa skutočných socialistov, ale aj podľa väčšiny občanov (80 %) je najvýznamnejším štátnym sviatkom Slovenskej republiky výročie Slovenského národného povstania. Čo však bolo a je pre mňa absolútne neprijateľné, je fakt, že Fico už vtedy ako premiér vyzdvihoval ´dôležitosť ideového partnerstva štátu a cirkvi´, čo je v elementárnom rozpore s ústavou a je škandál, keď takto rozpráva predseda vlády,“ skritizoval Chmelár Fica.


Cyrilo-metodská misia spája národ vo svojom kultúrnom a vzdelanostnom poslaní

Podľa Chmelára sa preto nemožno čudovať, že v tejto atmosfére zneužil predseda konferencie biskupov Poľska Stanisław Gądecki sviatok Cyrila a Metoda na to, aby počas kázne na Svätoplukovom námestí v Nitre odsúdil liberálov, homosexuálov, rozvody a potraty. „Toto sem naozaj nepatrí. Štátne sviatky by mali ľudí spájať, nie rozoštvávať, ak nemajú takéto poslanie, sú škodlivé,“ konštatuje historik.

Cyrilo-metodská misia spája tento národ vo svojom kultúrnom a vzdelanostnom poslaní, nie v konzervatívnej katolíckej ideológii. Kultúrne vojny a triedne boje treba z tejto tradície okamžite vylúčiť,“ uzatvára status Eduard Chmelár.

Chmelár: Nesmieme dopustiť, aby sme zabudli na to, čo sme prežili a ako sa vždy začínala zrada
Slovensko si dnes pripomína významný deň. Z jeho územia presne pred 30 rokmi odišiel posledný sovietsky vojak. Toto výročie si v statuse pripomína aj historik Eduard Chmelár. Čítať ďalej
21 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik