Nechutné: V postihnutých oblastiach jedni usilovne makajú, iní sa vyhrážajú smrťou! (VIDEO)
05 | 07 | 2021 I Jozef Uhlarik

Tornádo, ktoré sa pred pár dňami prehnalo južnou Moravou, zanechalo obrovské škody nielen na majetku, ale aj na ľuďoch. Najmä na ich psychike. Žiaľ, „divné“ veci sa dejú aj tým, ktorí prišli zúfalým ľuďom v ich neľahkej situácii pomôcť.


Mnohí ľudia poslali do postihnutých oblastí potraviny aj rozličnú materiálnu pomoc, na transparentnom účte však pribúdali peniaze, ktoré ľudia potrebovali zo všetkého asi najviac. Niektorí prišli pomôcť osobne odstrániť to, čo príroda napáchala. Lenže ako informuje portál blesk.cz, našli sa aj takí, čo sa im za to vyhrážali. Dokonca smrťou!
Facebookom sa šíria neoverené a časovo už staré informácie

Sociálne siete zaplavil neuveriteľný hnus a ľudský hyenizmus. Tým, ktorí prišli  do postihnutých dedín pomáhať, niektorí oznamovali, že pomoc na mieste je nedostatočná, ba vyhrážali sa im smrťou, prezradil vo videu na svojom profile hajtman Juhomoravského kraja Jan Grolich. Spresnil, že vyhrážkam čelia najmä ľudia v kontaktných centrách v Břeclavi a Hodoníne. „Pribúda agresívnych reakcií na vysvetlenie zodpovedných ľudí, ktorí sa snažia všetko uviesť na pravú mieru. Tým ľuďom, ktorí tu makajú niekoľko dní v kuse, sa vyhrážali smrťou. Toto sa tu deje. Musíme zabezpečovať psychickú pomoc aj tým ľuďom, ktorí tu zvládajú najväčší nápor práce,“ povedal novinárom Grolich.

Plač a desivé slová Ríšu, ktorého dom zasiahlo tornádo: „Takmer som zomrel!“ (VIDEO)
Tornádo, ktoré zasiahlo vo štvrtok podvečer niektoré obce na južnej Morave, po sebe zanechalo dokonalú spúšť. Prírodná apokalypsa, akú sme v našich končinách ešte nezažili, pripravila mnoho ľudí o strechu nad hlavou. Jedným z nich je Ríša. To, čo... Čítať ďalej
26 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik


Podľa hajtmana by bolo tiež dobré, aby ľudia v postihnutých obciach vznášali konkrétne požiadavky, primárne na krízové ​​štáby, pretože väčšinu problémov sa podľa neho darí vyriešiť na mieste, prípadne v okresných mestách či na krajskej úrovni.

„Považujem to za veľký problém. Chcem poprosiť, aby si všetci overovali, či správa, ktorú šíri ďalej, je stále aktuálna. Stáva sa nám, že sa na Facebooku objaví napríklad požiadavka na dodávky jedla. Tá je však jedným telefonátom vyriešená, lenže tento neaktuálny príspevok lieta virtuálnym priestorom tri dni,“ konštatuje hajtman Grolich. Podľa neho sa ľudia snažia na sociálnych sieťach vzniknutú situáciu vysvetľovať, lenže vďaky sa im nedostáva.

Hrôza: Tornádo na južnej Morave ma ďalšiu obeť. Zomrelo len dvojročné dieťa
Apokalypsa, ktorú vo štvrtok večer po sebe zanechal tornádo na južnej Morave, má šiestu obeť. Vo fakultnej nemocnici v Brne zomrelo iba dvojročné dieťa. Čítať ďalej
27 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik

Jedlo je zabezpečené a nie sú nahlasované vôbec žiadne krádeže

„Najhoršie na tom je, že ľudia, ktorí na tieto príspevky zodpovedajú a vecne vysvetľujú, aký je skutočný stav, sú potom napádaní. Objavili sa aj vyhrážky smrťou. Musíme tak teraz zabezpečovať psychickú pomoc aj ľuďom, ktorí tu zvládajú obrovský nápor práce,“ vysvetľuje Grolich.

Opísal mechanizmus šírenie správ na Facebooku. „Ak niekto požiada napríklad o 400 porcií jedla pre dobrovoľníkov, obratom je na mieste 600 porcií, ale príspevok sa na sieťach šíria ďalej. Pritom v každej obci sa vydávajú tisícky jedál denne,“ zdôraznil hajtman. Dodal, že na sieťach sa šíria aj informácie o krádežiach. Niektorí ľudia kvôli tomu napríklad pýtajú uzamykateľné lodné kontajnery aby si tam uložili majetok zo zničených domov. Podľa krízového štábu však správy neodrážajú realitu, pretože v obciach nikto nerabuje.



„Do dnešného dňa k žiadnemu takému prípadu nedošlo,“ zdôraznil krajský policajný riaditeľ Leoš Tržil a hajtman Grolich dodal: „Nie sú nahlasované vôbec žiadne krádeže.“ Hajtmana tiež mrzí, že šírenie starých či nepravdivých správ na Facebooku najviac dopadá na ľudí, ktorí odvádzajú na mieste dobrú prácu. „Ak sme sa dostali do štádia, keď ľudia, od ktorých to závisí, potrebujú psychickú pomoc, tak je to naozaj zlé. A je to len vplyvom sociálnych sietí,“ skonštatoval smutne Grolich.

Hrôza na južnej Morave: Tornádo ničilo obce, traja ľudia sú mŕtvi a stovky zranené! (VIDEO)
Príroda už nie raz dokázala svoju obrovskú silu. Na vlastnej koži sa o tom mohli presvedčiť aj obyvatelia štyroch obcí južnej Moravy. Záchranári tam zaznamenali tri obete na životoch a stovky zranených. Tornádo obec Hrušky takmer z polovice... Čítať ďalej
25 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik