„Chcel som iba zaviesť poriadok a disciplínu," vysvetľuje odvolaný prednosta kliniky nemocnice v Nitre
05 | 07 | 2021 I Jozef Uhlarik

Nitrianska nemocnica zažila uplynulý týždeň poriadny otras, ktorý stál napokon miesto nielen jej riaditeľa, ale i prednostu. Z pozícií ich odvolal minister Vladimír Lengvarský. Vyriešil sa tým však aj celý problém?


Uplynulý týždeň podali výpovede na oddelení traumatológie nitrianskej fakultnej nemocnice až 12 lekári zo 17 a s nimi aj 22 sestier. A aby toho nebolo málo, výpovede podali aj zdravotné sestry na detskej jednotke intenzívnej starostlivosti, ktorá je jediná v kraji. Na traumatológii sa situácia napokon predsa len upokojila, pretože lekári výpovede stiahli, informuje portál spravy.rtvs.sk.
Ohrození určite budú aj ťažkí pacienti s viacerými poraneniami

Výpovede skutočne veľkého počtu zdravotníkov následne riešil šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský, ktorý v piatok odvolal z funkcií nielen riaditeľa nemocnice Milana Dubaja, ale aj prednostu Kliniky úrazovej chirurgie a ortopédie Vladimíra Popelku, ktorý je jedným z dvoch docentov traumatológie na Slovensku. O nepokojoch na traumatológii a následnom odvolaní si myslí, že pre svojich podriadených sa stal nepohodlným, pretože po príchode na kliniku chcel zaviesť poriadok a disciplínu. „Udeľovanie čierneho voľna pre lekárov, naviazanosť určitých lekárov na firmy za účelom obohatenia sa. V zdravotnej dokumentácii sa robili veľké chyby, vyšetrenia nezapisovali do dekurzov. Lekári sa prakticky nezaujímali o pacientov,“ opísal Popelka stav, aký našiel po príchode na oddelenie.

„Nebudú vedieť operovať zlomeninu jamky bedrového kĺbu, zlomeninu panvy, panvového kruhu, ťažké poranenia chrbtice. Ohrození určite budú aj ťažkí polytraumatizovaní pacienti,“ dodal prednosta, ktorý svoje odvolanie považuje za nezákonné a nevylučuje ani jeho právnu dohru. Doslova šokujúco však vyznievajú slová lekárov, ktorí dali výpovede. Práve niektorí z nich sa ozvali RTVS s tvrdením, že k podaniu výpovede boli donútení, odmietli však spresniť, kto ich nútil.

Z nemocnice v Nitre hromadne odchádza takmer celé oddelenie traumatológie. Riaditeľ chce situáciu riešiť, keď odídu
Z nitrianskej nemocnice odchádza 34 zdravotníkov. Zbalili sa lekári z traumatologického oddelenia. Aj všetky sestry z detskej jednotky intenzívnej starostlivosti. Riaditeľ nemocnice Milan Dubaj nespokojným zamestnancom odkázal, že situáciu sa... Čítať ďalej
02 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová

Výpovede boli len demonštratívne, aby vytvorili tlak na riaditeľa

Lekári sa zhodli v tom, že ich výpovede boli len demonštratívne, aby vytvorili tlak na riaditeľa. Nátlak na svoju osobu priznal aj odvolaný riaditeľ nemocnice Milan Dubaj, ktorého vo funkcii nahradil Marian Korytiak doterajší obchodno-ekonomický riaditeľ Letiska Sliač. Situácia, keď podstatná časť lekárov kliniky spolu so stredným zdravotným personálom podmieni zotrvanie v práci a nemocnici odchodom pána prednostu z funkcie, je pre mňa mementom, aby som zasiahol tak, aby zdravotná starostlivosť ostala zachovaná,“ vysvetlil exriaditeľ odvolanie Popelku. Lekári síce svoje výpovede stiahli, viacerí atestovaní traumatológovia už však odišli skôr. Na spádovú oblasť s 300 000 pacientmi tak zostali iba dvaja špecialisti bez dostatočných skúseností.

Zdravotníci z traumatológie v nitrianskej nemocnici stiahli výpovede
Avizované výpovede 34 zdravotníkov na traumatológii Fakultnej nemocnice v Nitre už nie sú aktuálne. Pre TASR to uviedol riaditeľ nemocnice Milan Dubaj. Čítať ďalej
02 | 07 | 2021 | tasr