Revolúcia v letectve - stíhačka úspešne natankovala z bezpilotného tankera (video)
04 | 07 | 2021 I Ivan Brožík

Dron je bezpilotný lietajúci mechanizmus. Čoraz viac zasahuje do strategického plánovania vojenských operácií. Pod hladinou i vo vzduchu. Práve tam sa uskutočnilo historicky prvé natankovanie stíhačky z lietajúceho bezpilotného tankera. Dron s označením MQ-25 po prvý raz predviedol tankovanie bez posádky.


Podľa informácií zverejnených velením Naval Air Systems  Command (pozn.red. HD - NASC- velenie námorných vzdušných systémov poskytuje materiálnu podporu pre lietadlá a vzdušné zbraňové systémy pre námorníctvo Spojených štátov) "7. júna 2021 program MQ-25 úspešne uskutočnil vôbec prvé operácie tankovania zo vzduchu medzi prijímacím lietadlom s posádkou a tankerom bez posádky". Píše o udalosti web navyrecognition.com.


Dron prvýkrát zabil človeka „z vlastnej vôle“!
Vojenský dron zabil líbyjského povstalca, keď v samostatnom režime pracoval podľa nastaveného programu „nájdi cieľ a zneškodni ho“. Uviedol Realnoevremya.ru. Čítať ďalej
03 | 06 | 2021 | Imrich Kovačič

O veľké riziko menej a nielen

Flotila amerických tankerov je už technologicky zastaraná, mnohé z nich fungujú na báze Boeingu - 707 ešte zo šesťdesiatych rokov minulého storočia. Každý vzdušný tanker nesie viacčlennú posádku, má manévrovacie schopnosti ako veľké dopravné lietadlo a voči útoku zo vzduchu, zeme či z hladiny mora je takmer úplne bezbranný. Bezpilotný dron tanker je menší, manévruje rýchlejšie, je to iba stroj bez posádky a jeho výroba je lacnejšia.
Tankovanie bez problémov

Stalo sa tak nad základňou Mascoutah v štáte Illinois. Tento úspešný let preukázal, že MQ-25 Stingray môže plniť svoju misiu tankerov pomocou štandardnej leteckej metódy tankovania sondou do kotviacej bójky.


Počas letu sa stíhačka F / A-18 Super Hornet priblížila k testovaciemu dronu MQ-25 T1 vo vlastníctve spoločnosti Boeing. Absolvovala vytvorenie požadovanej formácie, otestovala automatiku a sledovanie procesu a potom sa pripojila k bezpilotnému tankeru. T1 potom úspešne prečerpal palivo zo svojich nádrží (ARS) do pilotovanej F / A-18.

Testovací tím teraz analyzuje či sú potrebné nejaké úpravy a aby vykonal včasnú aktualizáciu softvéru bez dopadu na plán testov programu.



Testovanie s T1 bude pokračovať počas nasledujúcich mesiacov.
Multifunkčný stroj

MQ-25A Stingray bude prvým bezpilotným lietadlom na svete a bude poskytovať tankovanie vo vzduchu. Taktiež aj spravodajské služby, sledovanie a prieskumu (ISR), ktoré výrazne rozširujú globálny dosah, prevádzkovú flexibilitu a operatívnosť leteckého krídla a dopravcu.
Produkt Boeingu

Ide o letecký tanker na doplňovanie paliva, vyvinutý a vyrobený spoločnosťou Boeing v rámci programu Carrier-Based Air-Refueling System (CBARS). Je to bezpilotný letecký systém určený pre misiu amerického námorníctva, ktorý poskytne potrebné schopnosti tankovania, čím rozšíri bojový rozsah nasadených stíhačiek Boeing F / A-18 Super Hornet, Boeing EA-18G Growler a Lockheed Martin F-35C. .

Dron spoločnosti Boeing MQ-25 je poháňaný jedným prúdovým motorom Rolls-Royce AE 3007N s ťahom 10 000 lb (4 500 kg). Je to variant motora používaného na pohon už známych dronov MQ-4C Triton. Lietadlo je menej nápadné ako staršie UAV. Vyznačuje sa nenápadným tvarovaním trupu, prepracovaným vstupom vzduchu do motora, chrániacim jeho lopatky. Dron má čiastočnú technológiu stealth.

(Medzititulky red. HD.)

Veľké zmeny v Námornom zbore USA: Menej tankov a ľudí, ale viac dronov
Americká námorná pechota zmenšuje objem. Príde o tanky, obrnené vozidlá a vojakov. No pribudnú bezpilotné lietadlá, informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 04 | 2021 | Lukáš Leca