Líbyjská pobrežná stráž ostreľovala čln s utečencami v Stredozemnom mori a snažila sa ho prevrátiť
04 | 07 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Podľa humanitárnej organizácie Sea Watch líbyjská pobrežná stráž ostreľovala čln plný utečencov a migrantov v Stredozemnom mori a snažila sa ho prevrátiť. Nemecká organizácia zverejnila videozáznam z celého incidentu, píše epochtimes.de.


Podľa humanitárnej organizácie Sea Watch vidno, ako sa loď  líbyjskej pobrežnej stráže približuje k člnu a strieľa do vody len niekoľko metrov  od neho. Navyše sa pokúsila niekoľkokrát naraziť do člna, v ktorom bolo asi 50 utečencov a migrantov, a prevrátiť ho.


Členovia Sea-Watch, ktorí celý tento incident natočili z lietadla, posádku lode pobrežnej stráže vysielačkou varovali pred ďalšou streľbou a žiadali ju, aby si od člna držala bezpečný odstup. Či loď skutočne patrila líbyjskej pobrežnej stráži, sa zatiaľ nepodarilo definitívne potvrdiť, lebo oficiálne stanovisko od nej chýba.



Na Twitteri sa objavilo video na ktorom Líbyjská pobrežná stráž ostreľuje čln s migrantami v Stredozemnom mori. Čln s migrantmi a utečencami sa nakoniec dostala na taliansky ostrov Lampedusa.


Sea Watch vyjadrila pobúrenie nad brutalitou útoku. Európska únia musí okamžite ukončiť spoluprácu „s takzvanou líbyjskou pobrežnou strážou“, vyhlásila humanitárna organizácia na Twitteri. „Každý, kto strieľa na ľudí a pokúša sa prevrátiť ich člny, tam nie je na to, aby ich zachraňoval.“


Trasa vedúca cez Stredozemné more zo severnej Afriky do južnej Európy je jednou z najnebezpečnejších migračných trás. Podľa OSN od začiatku roka zahynulo viac ako 830 ľudí pri pokuse dostať sa na člnoch do Európy. Vlani bolo v Stredozemnom mori až 1 400 takýchto obetí. Člny často nie sú vhodné na plavbu cez Stredozemné more, uzatvára epochtimes.de.


Litva vyhlasuje stav núdze: Čelí vraj záplave irackých migrantov z Bieloruska
03 | 07 | 2021 | Diana Zaťková