Dušan Čaplovič: Korisťou nielen politiky, ale aj ospevovanej chránenej zveri sa stáva človek
04 | 07 | 2021 I Ivan Brožík

Predátor a jeho korisť. Tak akosi možno popísať súčasný väčšinový stav vzťahov medzi vládnucimi politikmi a občanmi. Partokracia sa oháňa "mandátom" a voliči jej z viac ako 80 percent nedôverujú. Žijeme v krajine, ktorú riadia "vyprázdnení tárajovia". Citovaný výraz - autor Dušan Čaplovič.


"Horúčavy súžia Slovensko a horúce hlavy sa pohybujú aj v politike. Hovoria a píšu svoje pravdy, bojujú aj v horúcom lete o hlasy voličov a napriek tomu sa čoraz viac vzďaľujú človeku." Začína svoju úvahu na sociálnej sieti jeden z bývalých ministrov školstva a publicista Dušan Čaplovič.
Politika o všetkom, len nie o ľuďoch

"V parlamente a vo vláde sú nosné témy ochrana psov, vlkov a medveďov. Napríklad pes už nemôže byť na reťazi, ale človeka držíme v požadovaných "reťaziach"." nachádza výstižnú paralelu k súčasnosti na Slovensku Dušan Čaplovič.
Vzďaľovanie sa potrebám civilizácie

"Svet politiky sa zbláznil a vzďaľuje sa potrebám civilizácie. Bojujeme za zelenú planétu, za záchranu biodiverzity našej krajiny a stále viac a viac sa nám v tomto našom snažení vytráca človek, skutočne najdôležitejšia súčasť biodiverzity. A tak každým dňom človek bez koreňov vysychá. Kde sa vytratili jeho ozajstné sociálne, všeľudské práva?" Pýta sa vzdelanec a humanista Čaplovič.
Vyprázdnení tárajovia na ľudí zabudli

"Dnes pre vyumelkovaných liberálnych ochranárov je dôležitejšia ochrana medveďov a vlkov, ako záchrana človeka, rodu a rodiny.

Zrejme títo vyprázdnení tárajovia zabudli na človečenskú podstatu bytia, žitia.

V dávnoveku prevládal koristnícky spôsob života, človek prírode len bral. Postupne neskôr sme žili vo vyváženom prostredí – v interakciách človeka, spoločnosti a prírody.

A dnes sme vstúpili do opačného extrému, keď korisťou nielen politiky, ale aj ospevovanej chránenej zveri sa stáva len a len človek". Končí svoj status na sociálnej sieti exminister školstva Dušan Čaplovič.

 

Čaplovičove podobenstvá s časmi, keď sa moc upevňovala represiami stalinsko-gottwaldovskej diktatúry
"Májové počasie bolo zúfalo neprívetivé, veru také ako naša prítomná politika. Bláznivá, urážajúca a vytvárajúca chaos a strach v našej spoločnosti. Prevláda samoľúbosť, vytráca sa racionalita a nahrádza ju ideologické táranie. Vyprcháva schopnosť... Čítať ďalej
04 | 06 | 2021 | Ivan Brožík