Dokážu Rusi na diaľku deaktivovať navigačný systém amerického námorníctva?
04 | 07 | 2021 I Ivan Brožík

To je otázka. Západné médiá si to myslia. Respektíve, tvrdia. Až tak intenzívne, že ich musel pribrzdiť samotný prezident USA. V každom prípade - americká strana obvinila ruskú armádu zo zámerného použitia prostriedkov rádio-elektronického boja proti americkému raketovému torpédoborcu USS Ross a ukrajinským vojnovým lodiam.


Spomínané plavidlá sa zúčastňujú na vojenských cvičeniach neďaleko Krymu. Podľa zverejnených informácií bol v dôsledku silného útoku deaktivovaný navigačný systém amerického raketového torpédoborca. Píše portál srspol.sk s odvolaním sa na web armadnymagazin.sk.
Vyvolanie útoku na "vlastných"?

Znie to ako sci-fi, ale aj zdržanlivejší armádni experti sa naozaj vyľakali. "Ako poznamenala americká armáda, takýto útok Ruska sa môže ukázať ako veľmi nebezpečný. Pretože v dôsledku prerušenia činnosti navigačného systému môžu priateľské lode na seba omylom zaútočiť, najmä pri použití veľmi presných zbraní, ktoré sú plne automatizované." Píše srspol.sk. Treba dodať, že by ani tak nešlo o omyl, ako skôr preprogramovanie útočiacich systémov a koordinátov ich cieľov "na diaľku".
Nielen rušenie...

„Rusko podniklo silný útok pomocou rádio-elektronických systémov a varovalo, že narušenie navigačných systémov môže ľahko viesť k prestrelke, čo ešte viac vyostruje situáciu v kríze,“ uviedol podľa srspol.sk americký expert.

Zdroj nami citovaný dodáva, že "AIS spoofing nie je nič nové. Americké „Centrum pre súčasné vojny“ v roku 2019 varovalo, že ruské rušenie GPS navigácie je pokusom o získanie „komparatívnej výhody pri zameraní a rozvoji schopností geolokačného spoofingu“.
Vojna bez fgunkčného GPS nie je možná

"V ozbrojených silách sa GPS používa na zameranie, zvýšenie presnosti jadrových zbraní, inteligentných bômb, rakiet všetkých typov a bezpilotných vzdušných prostriedkov. „Jedným z preventívnych opatrení je rušenie GPS, vďaka ktorému môžu byť nepriateľské presné zbrane nepoužiteľné, pretože keď už nemôžu byť ovládané, stanú sa oveľa menej presnými,“ uviedol podľa srspol.sk portál „DatViet“ s odvolaním sa na americkú armádu.

 

Je možné vyhnať americké lode z Čierneho mora? (Sergej Gorbačov)
Komentár Sergeja Gorbačova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
15 | 03 | 2021 | Iveta Machová