Ruské hlavičky sa vynájdu. Máme hlučné ponorky? Tak zničíme nepriateľské torpéda!
03 | 07 | 2021 I Ivan Brožík

Ruská ponorková flotila prechádza modernizáciou. Avšak nie až tak rýchlou, ako by bolo treba. Zvuková "sonarová" stopa niektorých starších ponoriek je ešte stále dostatočná na to, aby ju zachytil nepriateľ. Nič sa nedeje, vážení, my to vyriešime! "Minútočku a nebespakójtes!"


Asi v takom duchu vyznieva článok na špecializovanom webe navyrocognition.com. Vývoj "nepočuteľných" ponoriek síce v Rusku napreduje, ale je drahý a pomalší ako sa čakalo. A tak sa tamojší zbrojári vynašli.
Ako sa do hory volá, tak...

Sonary moderných ponoriek námorných rivalov Ruska ešte stále dokážu zachytiť  ponorkové stopy ruského námorníctva. Nie u všetkých typov ponoriek, ale u tých starších áno. Aj preto sa momentálne vývoj zbraňových systémov ruských ponoriek zameral na ich aktívnu obranu. Počuješ ma" No dobre! zamieriš a vystrelíš torpédo? No dobre! My si poradíme!

Raketová výzbroj najnovších ruských ponoriek z nich robí zbrane globálneho ničenia
Jediná salva z jedinej ponorky. A polovica ktoréhokoľvek kontinentu sa stane na desaťročia neobývateľnou. Najmodernejšie ponorky ruského námorníctva dostali do výbavy to najničivejšie, čo Rusko vytvorilo v oblasti nadzvukových jadrových riadených... Čítať ďalej
22 | 04 | 2021 | Ivan Brožík

Máme antitorpéda!

Antitorpéda z ostrova Lasta sú pripravené a sú lepšie, ako sa očakávalo. Východiskom na ich výrobu bola  náročná požiadavka zákazníka dodávať jadrové ponorky s protitorpédami. Ponorka triedy Kazaň síce nemá optimálnu zvukovú stopu, ale! Lodenice ju vybavili čímsi, s čím protistrana nerátala. Ponorka má extrémnu manévrovateľnosť, veľmi rýchlo dokáže meniť hĺbku ponoru a to hlavné - je vyzbrojerná systémom, ktorý eliminuje akékoľvek riziko zo strany nepriateľských torpéd.
Dobre vyzbrojená a - takmer nezničiteľná

Ponorky triedy Kazaň z projektu 885M sa dostávajú do ostrých testov. Prvá z nich absolvovala ponorešte 31. marca 2017 a skúšky sa začali 25. septembra 2018. Ponorka úspešne vyskúšala strely Kalibr a Onyx.

Paket-NK, ktorý tieto ponorky momentálne dostávajú do výbavy, je novozavedený torpédový systém v ruskom námorníctve. Podľa jeho výrobcu, spoločnosti JSC „Tactical Missiles Corporation“, ide o dvojité akustické torpédo určené na zničenie ponoriek aj torpéd v blízkom okolí . Malé torpédo sa používa proti ponorkám, zatiaľčo anti-torpédo proti útočiacim torpédam.

Anti-torpédo zmätie útočiace torpédo, navedie ho na seba, dokonca je schopné obrátiť smer jeho útoku tak, že zaútočí na plavidlo, z ktorého bolo na ponorku vystrelené. "Nu pogodi, zajac"!

(Medzititulky red. HD.)

Modernizovaná útočná ponorka Severnej flotily tesne pred bojovým nasadením
Najnovšia ruská ponorka na jadrový pohon prechádza ďalšou fázou skúšok v Bielom mori. Operácie ponorky Kazaň z projektu 885M (Jaseň - M) trvali viac ako dva týždne. Čítať ďalej
14 | 10 | 2020 | Ivan Brožík