Arca Capital Slovakia - dobrý príklad "podnikania" s peniazmi, upozorňuje Ján Čarnogurský mladší
03 | 07 | 2021 I Ivan Brožík

"Od roku 2019 pripomína podnikanie skupiny Arca skôr Ponziho schému ako poctivé podnikanie. Približne 10000 drobných investorov príde o peniaze." Citát Ján Čarnogurský ml.  Veľkí hráči ich zas preperú, znie náš dodatok.


Ponziho schéma je druh podvodnej investorskej operácie.Sľubuje investorom neuveriteľne vysoké výnosy v krátkej dobe. Výnosy nie sú vytvárané reálnymi finančnými operáciami, ale sú vyplácané z vkladov neskorších investorov. Pozrime sa na tento konkrétny príklad očami Jána Čarnogurského a jeho textom na sociálnej sieti.
Výroba miliónov zo straty

Takže, Ján Čarnogurský ml. o Arca Capital Slovakia (ACS): "Skoro všetky dcérske spoločnosti má v ??????. Tie, ktoré sú bonitné, napríklad teplárne, majitelia ACS založili v prospech ?&? ?????. Či záložné právo vzniklo legálne, je otázne a rozhodne to nakoniec súd. Možno dokonca orgány činné v trestnom konaní.
Približne ?? percent všetkých odpredajov majetku, ktoré Arca Capital Slovakia („ACS“) urobila v minulom roku, bolo odpredaných ??? ????, aby kupujúci ????????. Iba započítal nejakú „pohľadávku“ na kúpnu cenu. To je viac ako podozrivé."
Jeden príklad

"Najbonitnejší odpredaj z majetku ACS v roku 2020, predaj dcérskej spoločnosti ZNO Slovakia s.r.o. („ZNO Slovakia“) za 20 mil. EUR v prospech inej spriaznenej spoločnosti, NOVA Real Estate investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s., je viac ako divný:
a) Najprv ACS Kúpila spoločnosť ZNO Slovakia za 20,3 mil. EUR, niekedy v roku 2018.
b) ACSko vykazovalo účtovnú hodnotu dcérskej spoločnosti ZNO Slovakia v roku 2018 vo výške iba 6000 EUR.
c) V roku 2019 spoločnosť ACS vložila nejakých 19 mil. EUR do tzv. kapitálových fondov firmy ZNO Slovakia. Peniaze však netiekli, iba nejaké pohľadávky alebo majetok. Tým sa účtovne, na papieri, zvýšila účtovnú hodnotu ZNO Slovakia zo 6000 EUR na 20 mil. EUR. Nejednalo sa však o zvýšenie imania v dôsledku super biznisu a veľkého zisku. Všetko iba "akože". ZNO Slovakia mala stratu v roku 2019 vo výške 3 mil. EUR.
d) Následne, v roku 2020 predala ACS spoločnosť ZNO Slovakia v prospech fondu Nova Real Estate za 19,7 mil. EUR.
e) Kupujúci, český investičný fond NOVA Real Estate, je spriaznený so skupinou Arca, a peniaze získava tým, že predávala podiely rôznym investorom. Fond Nova Real Estate má teraz firmu, ktorá v roku 2018 mala pre ACS účtovnú hodnotu 6000 EUR a niečo do nej vložila. Nova Real Estate ju kúpila za 19,7 mil. EUR.
f) Peniaze 20,3 mil. EUR, dokonca zaplatené vopred, niekam zmizli z účtov ACS." Popisuje sled udalostí a účtovných operácií Ján Čarnogurský mladší a natíska sa jediné - tunel či práčka.
Vsuvka v čase, iba tak

"Advokát sa pustil aj do premiérovej manželky: „Pani Pavlínka Matovičová je taktiež investorkou. V spoločnosti Arca Investments mala uložených 600-tisíc eur. Podľa našich informácií jej bola celá suma nedávno vyplatená, dokonca aj s výnosom, na úkor ostatných drobných veriteľov.“ Situáciu vraj bude Čarnogurský a spol. riešiť právnou cestou! „Jej manžel, pán Matovič, nebude premiérom večne,“ napísal tiež." (Pozn. red. HD: - tento text uverejnil portál 1.pluska.sk 24. februára a dal ho do priameho súvisu s výrokom Jána Čarnogurského ml.)

"Matovičova Pavlínka sa nabalila a ostatní investori odišli s holým zadkom," odhalil Čarnogurský ml.
Uložených 600-tisíc eur aj s výnosom vraj vyplatili manželke premiéra Pavlíne Matovičovej. Tvrdí to Ján Čarnogurský, ktorý ako advokát zastupuje niekoľkých malých investorov skupiny Arca. A Matovič opäť nereaguje. Rovnako, ako keď investícia jeho... Čítať ďalej
17 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

Návrat do súčasnosti

Doktor Ján čarnogurský mladší aktuálne pokračuje v statuse na sociálnej sieti: "Nádherné nadhodnotenie účtovnej hodnoty spoločnosti ZNO Slovakia nevzniklo nejakou úžasnou podnikateľskou vysoko odbornou a ziskovou činnosťou. Ae iba veľmi podozrivou účtovnou transakciou, vkladom „hodnoty“ do „kapitálových fondov“ spoločnosti. Na základe účtovnej fikcie a následným prehodením spoločnosti s pôvodnou účtovnou hodnotou 6000 EUR, sa presunulo 20 mil. EUR od rôznych investorov fondu NOVA Real Estate smerom k majiteľom ACS."
Tunel ako pod Mont Blancom

"Ak vložila ACS do ZNO Slovakia iba fiktívku hodnotu, fond NOVA prišiel o peniaze, ktoré nezostali v ACS.
Ak však vložila ACS skutočnú hodnotu do kapitálových fondov spoločnosti ZNO Slovakia, tak je situácia ešte horšia. Táto hodnota bola vyvedená nepozorovane z majetku ACS do fondu NOVA, pričom ACS vytvorila stratu 600 tis. EUR." Píše autor citovaného statusu.

"Ďalší pekný odliv majetku ACS prebehol aj pár dní pred Vianocami v roku 2019. Všetky developerské projekty spoločnosti ACS v dcérskych firmách: AC2, ACS3, AC4, ACS5, ACS Dúbravka a ACS Kominárska, predala spoločnosť ACS svojej prepojenej firme Arca Capital (Cyprus) Limited, mimo dosah drobných veriteľov ACS. Samozrejme, peniaze na účte ACS nezostali ani chvíľu." Dodáva Čarnogurský.

"Celkovo, reštrukturalizácia spoločnosti Arca Capital Slovakia, ktorá nič nevyrába a ani neposkytuje žiadne služby iným, nemá ani zamestnancov, je logický nezmysel."
Čo ďalej

"Takáto firma patrí do ????????. Firma, čo nič nerobí, nestratí hodnotu ani v konkurze. Naopak, ak bude v konkurze, tvrdé pravidlá konkurzu zabránia kradnutiu lepšie, ako voľné pravidlá reštrukturalizácie.
V ???????? je možné odporovať všetkým tunelovacím úkonom v ACS tri roky dozadu. Je tam toho na odporovanie veru dosť." Pripomína v závere statusu Ján Čarnogurský mladší.

Kde investovala Pavlína Matovičová? Sieť firiem Arcy by mali rozpliesť vyšetrovacie orgány
Investície premiérovej manželky v investičnej spoločnosti Arca vyvolávajú už dlhší čas otázniky. Odpovedať na to, kto komu požičiaval podľa ekonóma nie je taká jednoduché Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Ešte jeden návrat v čase

Portál slovensko hnonline. sk vo februári 2020 okrem iného napísal (citát bez úprav): " ​Premiér uviedol, že jeho manželka má tri zmenky vo firme Arca Investments dokopy v hodnote 600-tisíc eur, pričom nemá ani jednu z nich vyplatenú. "Je to pravdepodobne firma z jednej podnikateľskej skupiny," dodal. Kúpiť ich mala 25. septembra 2019, 8. apríla 2020 a 4. mája 2020. Tretia bola podľa Matoviča prolongovaná 3. augusta 2020. Keď sa však novinári Matoviča pýtali, či predloží dokumenty, ktoré to dokazujú, odmietol tak spraviť. Argumentoval, že jeho manželka nečelí podozreniam z toho, že by financie nadobudla nezákonne."
Čerešničky z diskusie pod statusom

Jana Porázik Kordová
"Vyborne, toto treba pisat, aby sa ludom otvorili oci!! Hlavnr, ze pred volbami Igor Cestny, jediny to politik na Slovensku lietal pi Cypre ako zmyslov zbaveny a s trasucim sa hlasom a slzickami v ociach nam ukazoval schranky tych podvodnickych firiem a pchal im tam nezmyselne letaky. Dalo by sa vela pisat, ale naco?!"

Jana Kocíková Mendiková
"práčka peňazí ako vyšita"

George John Remedy
"Raz som parkoval asi tak tri štyri mesiace dozadu v Prahe na parkovisku a išiel okolo starší pán vyzeral ako bezdomovec. Tak sa zastavil pri mne lebo videl Auto so slovenskou značkou. Dali sme sa do reči Rozprávali sme sa asi dve tri hodiny. Počas rozprávania vyšlo najavo že je to otec majiteľa arka kapitál."

(Citácie z diskusie bez redakčných úprav.)

(Medzititulky red. HD.)

Matovičove vysvetlenia kauzy Arca stoja na hlinených nohách s priveľa otáznikmi
Kauza okolo peňazí manželky Igora Matoviča, ktorá mala vložiť do finančnej skupiny Arca neutícha ani po niekoľkých dňoch, hoci sa premiér snažil celú transakciu svojej polovičky vysvetliť. Najnovšie sa k celej záležitosti vracia nielen Denník N,... Čítať ďalej
22 | 09 | 2020