Ukrajina má "New York"; mesto v Doneckej oblasti sa vrátilo k pôvodnému názvu
02 | 07 | 2021 I tasr

Ukrajinský parlament schválil vo štvrtok uznesenie, v súlade s ktorým sa mesto Novhorodske ležiace na východe Doneckej oblasti mohlo vrátiť k svojmu historickému názvu a opätovne sa premenovať na Ňju-Jork. Informovali o tom agentúry Ukrinform a AFP.


Obyvatelia zmieneného mesta ležiaceho neďaleko mesta Doneck, ktoré je baštou proruských sepratistov, sa roky snažili získať späť svoj historický názov a dištancovať sa tak od sovietskej minulosti, uvádza AFP. Podarilo sa im to napokon vo štvrtok, keď premenovanie mesta podporilo 301 poslancov 450-člennej Najvyššej rady.

"Gratulujeme obyvateľom Ňju-Jorku v Doneckej oblasti k návratu k historickému názvu ich mesta, ktoré konsenzom naprieč politickými stranami schválil ukrajinský parlament!" napísalo na Twitteri veľvyslanectvo USA v Kyjeve. "Ďalší dôvod na oslavu našich úzkych vzťahov. Sme veľkými fanúšikmi vášho nového/starého mena!" dodala ambasáda.

Toto približne 12-tisícové mesto založili členovia komunity mennonitov – príslušníkov tradičného kresťanského hnutia novokrstencov, ktorí prišli do Ruska počas vlády Kataríny Veľkej. V roku 1951, počas vlády sovietov, bolo z ideologických dôvodov premenované na Novhorodske, približuje AFP.

Britský miliardár Branson chce letieť do vesmíru skôr ako jeho rival Jeff Bezos
Britský miliardár Richard Branson vo štvrtok ohlásil, že v júli poletí do vesmíru, pričom jeho let sa má uskutočniť o deväť dní skôr, než je naplánovaný let jeho rivala z USA, zakladateľa spoločnosti Amazon a najbohatšieho muža sveta Jeffa Bezosa.... Čítať ďalej
02 | 07 | 2021 | tasr