Ruské ministerstvo zahraničia si predvolalo na koberček českého vyslanca
02 | 07 | 2021 I Diana Zaťková



Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharová oznámila, že na ruské ministerstvo zahraničia bol predvolaný český veľvyslanec v Moskve Vítězoslav Pivoňka. Dôvodom sú nové požiadavky Prahy na Ruskú federáciu v súvislosti s výbuchmi skladov zbraní vo Vrběticiach v roku 2014, informuje agentúra TASS.



Česi odovzdali diplomatickú nótu, žiadajú milióny

Predvolanie na "koberček" je na základe oznámenia, že námestník českého ministra zahraničia odovzdal ruskému veľvyslancovi v Českej republike diplomatickú nótu, v ktorej požaduje náhradu škody vo výške 25,5 milióna EUR ako škodu spôsobenú počas výbuchov vo Vrběticiach v roku 2014.





Návrh je pre Rusko neprijateľný




"Návrh českej strany, aby sa diskutovalo o jeho tvrdeniach, považujeme samozrejme za neprijateľný. Vyjadríme svoj postoj k tomuto spolitizovanému vyvádzaniu šéfovi českej diplomatickej misie v Moskve, ktorý bol predvolaný na ministerstvo zahraničia," povedala Zacharová.





Kauza Vrbětice: Boli zbrane z vybuchnutých skladov určené teroristom?
Rad okolností výbuchov skladov vo Vrběticích je stále veľká neznáma. Napríklad, aká presne munície tam bola a komu bola určená? Už v minulosti bolo Česko niekoľkokrát kritizované za vývoz zbraní do "problémových regiónov". Čítať ďalej
30 | 04 | 2021 | Diana Zaťková





Spravodajský web Mladá fronta Dnes už v pondelok informoval, že námestník českého ministra zahraničia Martin Smolek odovzdal ruskému veľvyslancovi v Českej republike Alexandrovi Zmejevskému diplomatickú nótu.

V nej požaduje požaduje ako náhradu škôd spôsobených počas výbuchov vo Vrbeticiach v roku 2014 asi 25,5 mil. eur. počas výbuchov vo Vrběticiach v roku 2014 od Prahy v roku 2014. Praha považuje ruské spravodajské služby za zúčastnené na týchto udalostiach.

Smolek tiež trval na tom, aby Rusko vyškrtlo Česko zo zoznamu štátov, ktoré sa k Rusku stavajú ako nepriateľské.

Nemecká vakcína CureVac vykázala v poslednej fáze testovania účinnosť iba 48 percent
Nemecká biotechnologická firma CureVac uviedla, že jej vakcína proti Covid-19 vykázala po konečnom testovaní účinnosť iba 48 percent, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 07 | 2021 | Lukáš Leca