Po chladnokrvnej vražde do verejnej funkcie: Úrad vo Washingtone získal väzeň počas odpykávania si trestu
02 | 07 | 2021 I Tibor Sipos

Počas odpykávania si 26-ročného trestu za vraždu získal verejný úrad v hlavnom meste Spojených štátov väzeň. Zmocnencom pre oblastnú komunitu sa tak stáva odsúdený Joel Caston, ktorý ako 18-ročný zastrelil muža, informuje NBC News.


44-ročný Caston, ktorý spáchal vraždu v roku 1996, je novým zmocnencom washingtonskej Komisie pre poradenstvo susedstiev (ANC) pre Oblasť 7F07. Pod ňu spadá ženský útulok Harriet Turbanovej, novopostavené luxusné bytovky a dokonca i väzenie, v ktorom si Caston odpykáva svoj trest.

Ide však o samosprávny krok, pretože všetky hlasy okrem jedného boli odsúdených väzňov samotných a dokonca aj ostatní kandidáti boli väzni. Hlasovať a kandidovať odsúdeným umožňuje tamojší zákon, platný od júla 2020. Poradní komisári pre susedstvo sú miestnymi volenými zástupcami, ktorí „boli zriadení s cieľom priblížiť vládu bližšie k ľuďom“.

Caston sa počas odpykávania trestu naučil rôzne jazyky, medituje a aj od politikov niečo opozeral. Jeho hlavnou úlohou bude totiž dobre načúvať ľudu. „Nie je to ani tak o tom, čo chcem ja, ale čo chcú ostatní ľudia odo mňa,“ uviedol.



Príde o svoju pozíciu, lebo ho prepustia

Podľa riaditeľa Inštitútu pre politiku spravodlivosti, ktorý bojuje proti klasickému väzneniu a propaguje alternatívne spôsoby výkonu trestu, Marca Shindlera však odsúdený o nový flek príde, lebo ho prepustia. „Bude to znovu historické, príde to už čoskoro, pretože bude zrejme prepustený. A keď ho prepustia, príde o svoju pozíciu. Môže sa stať prvým verejným činiteľom, ktorý príde o svoje miesto, pretože ho prepustia z väzenia,“ uviedol.

S aktivistami však nesúhlasí zmocnenec pre oblasť susediacu s tou Castonovou, Denise Krepp. Podľa neho by sa mal Caston vyjadriť k svojmu zločinu a prejaviť ľútosť nad obeťou. „Čo som od neho nepočul je: Spáchal som zločin, zavraždil som niekoho, a ten človek sa nikdy nevráti,“ tvrdí Krepp. "Pre mňa a mojich obyvateľov je to prvá vec, ktorú by ste mali povedať,“ dodal znepokojene.

Bývalého policajta Chauvina odsúdili na 22,5 roka väzenia za vraždu Georgea Floyda
Bývalý policajný dôstojník Derek Chauvin, ktorý bol odsúdený v apríli na základe troch obvinení z vraždy 46-ročného černocha Georgea Floyda, bol odsúdený na 22,5 roka väzenia, informuje portál RT. Čítať ďalej
26 | 06 | 2021 | Lukáš Leca