Hnutie Sme rodina zákon o výhodách pre zaočkovaných nepodporilo
02 | 07 | 2021 I Aneta Leitmanová

Podľa hnutia zákon neoprávnene rozdeľuje ľudí na dve kategórie. Boris Kollár hovorí, že nezaočkovaní nesmú byť diskriminovaní.


 

 

Sme rodina zablokovala v parlamente uvedený zákon s odôvodnením, že tí, ktorí sa rozhodli nezaočkovať, nemôžu byť znevýhodňovaní a diskriminovaní. Podľa predsedu parlamentu tento návrh zákona polarizuje našu spoločnosť, neoprávnene obmedzuje slobodu a finančne znevýhodňuje nezaočkovaných.

 

„Nemôžeme predsa chcieť od tých, ktorí sa pre očkovanie nerozhodli, aby si sami platili antigénové a PCR testy, keď budú chcieť ísť do reštaurácie alebo na koncert. To je neprípustné a pre veľkú väčšinu ľudí by to bolo finančne likvidačné. Okrem toho – ak si jedni majú platiť za testy, ale druhí si za očkovanie neplatia, znamená to, že vytvárame dve kategórie obyvateľstva. A to je veľmi nešťastné a nespravodlivé riešenie, ktoré bude robiť v spoločnosti len zlú krv,“ povedal predseda parlamentu Boris Kollár.

 

Hnutie vyjadrilo svoju podporu očkovaniu ako jedinému prostriedku, ako sa dostať z pandémie. Zároveň hovorí, že ak sa majú nezaočkovaní testovať, tak testovanie nesmie byť spoplatnené. V opačnom prípade sú tí, ktorí sa očkovať nedali, poškodení a vydieraní.

Kollár: Sme rodina zablokovalo novelu k využívaniu COVID preuzov (AKTUALIZOVANÉ)
Koaličné hnutie Sme rodina zablokovalo vládnu novelu, ktorá hovorí o očkovaní a a testovaní ako podmienkach pre prípadný vstup do reštaurácií či podnikov. Čítať ďalej
02 | 07 | 2021 | tasr


 

„Očkovanie musí byť striktne dobrovoľné. A nemôžeme vyvíjať tlak na nezaočkovaných, aby si platili za testy, ak chcú ísť na dovolenku, do divadla, na štadión alebo do fitnescentra. Okrem toho – väčšina mobilných odberových miest sa zatvára. Ak by aj ľudia chceli ísť na test, kde sa otestujú, keď testovacie miesta hromadne zatvárame? A kapacita laboratórií nie je ani zďaleka taká, aby bola schopná vyhodnotiť stotisíce vzoriek denne. Toto je ťažké sankcionovanie určitej skupiny obyvateľstva, čo je v rozpore so zákonom,“ dodal B. Kollár.

 

Kollár tvrdí, že v hnutí nepodľahli žiadnym antivaxerom, ako to tvrdia niektorí ich oponenti. Sú ale proti povinnému očkovaniu a proti vytváraniu dvoch kategórií občanov – zaočkovaných, ktorí môžu všetko, a nezaočkovaných, ktorí si za „slobodu“ musia zaplatiť.

 

„My budeme vždy stáť na strane ľudí a toto robíme pre nich. Mrzí ma, že náš postoj bol v mnohých médiách dezinterpretovaný. My odmietame, aby boli niektorí ľudia finančne zruinovaní len preto, že sa musia dávať pravidelne testovať drahými PCR testami. A ide nám len o to, aby sa ľudia pre očkovanie mohli slobodne rozhodnúť a aby tí, ktorí sa rozhodnú inak, neboli vnímaní ako skupina druhej kategórie,“ povedal na záver B. Kollár.

Kollár: Spravodlivosť nemôže byť dosiahnutá cez nezákonné postupy
Podľa predsedu parlamentu Borisa Kollára sa aj v súčasnom boji za spravodlivosť a proti zločinu musí postupovať v súlade so zákonom. V opačnom prípade by sa len opakovali rovnaké chyby ako za vlád Fica a Pellegriniho. Čítať ďalej
18 | 06 | 2021 | Aneta Leitmanová