Facebook testuje novú bizarnú funkciu: „Stávajú sa z vašich priateľov extrémisti?“
02 | 07 | 2021 I Diana Zaťková
Facebook testuje novú funkciu, ktorá sa pýta používateľov, či poznajú niekoho, kto koketuje s násilnou ideológiou, a varuje ostatných, že mohli byť vystavení „extrémistickému“ obsahu. Túto aktualizáciu mnohí označili za orwellovskú, informuje portál RT.




Podľa hovorcu Facebooku Andyho Stonea platforma predstavila novú testovaciu funkciu pre určitých používateľov z USA, ktorá je súčasťou širšieho úsilia v boji proti „extrémizmu“. Zmätení užívatelia siete rýchlo zdieľali varovanie online. Niektorí poukazovali na úskalia získavania používateľov na vykorenenie takzvaných extrémistov.

Rozniesli sa dve rôzne výzvy, jedna sa pýtala „Máte obavy, že sa niekto, koho poznáte, stáva extrémistom?“ zatiaľ čo druhá varuje používateľov, že „mohli byť vystavení škodlivému extrémistickému obsahu“.

„Násilné skupiny sa snažia zmanipulovať váš hnev a sklamanie,“ dodáva tá druhá z nich a nabáda, aby „podnikli kroky na ochranu seba a ostatných.“

Španielsko navrhuje zákon umožňujúci už 16-ročným zmeniť pohlavie bez posudku lekára
Španielska rada ministrov schválila legislatívu, ktorá umožňuje ľuďom zmeniť pohlavie na oficiálnych dokumentoch aj bez toho, aby navštívili lekára kvôli diagnostike rodovej dysforie, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
02 | 07 | 2021 | Diana Zaťková

Ozvali sa kritici

Niektorí kritici tento krok označili za dôvod, prečo sa zbaviť Facebooku nadobro, pričom jeden argumentuje tým, že web považuje „samostatné myslenie“ za nebezpečnú formu radikalizmu.

Iný kritik označil túto novú funkciu za „zlovestné varovanie…  maskované ako užitočné štuchnutie“, zatiaľ čo konzervatívny novinár Jack Hunter to bral ako znak toho, že samotný Facebook sa „stáva extrémistickým“.
"Úžasné výhody"

„Niektoré násilné extrémistické skupiny mylne tvrdia, že ak majú byť USA úspešné, musia mať ich občania jednu kultúru,“ uvádza sa v jednej z funkcií a pokračuje vo vysvetľovaní „úžasných výhod“ rozmanitosti.

Neuveriteľné odhalenie v Portugalsku: Namiesto 17-tisíc mŕtvych na COVID-19 ich bolo len 152!
Ja doslova zarážajúce, že podvody s robia aj s počtom mŕtvych na koronavírus. Stalo sa tak v Portugalsku, a to naozaj v doslova neuveriteľnej miere. Zarazilo to aj nášho právnika Petra Weisa. Čítať ďalej
02 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik


Hovorca Andy Stone pre CNN uviedol, že táto nová funkcia je „súčasťou našej rozsiahlejšej práce zameranej na vyhodnotenie spôsobov, ako poskytnúť zdroje a podporu ľuďom na Facebooku, ktorí sa mohli zapojiť alebo boli vystavení extrémistickému obsahu". Dodal, že web spolupracoval s mimovládnymi organizáciami a „akademickými odborníkmi“ na extrémizmus.
Aký extrémizmus má FB na mysli?

Aj keď sa nezdá, že by výzvy Facebooku ponúkali definíciu „extrémizmu“ a nejasné je aj ktoré skupiny a ideológie má na mysli, mohlo by to napovedať o partnerstve s chicagskou mimovládnou organizáciou Life After Hate (Život po nenávisti, pozn. red.).

Skupina tvrdí, že jej hlavným poslaním je pomôcť ľuďom uniknúť „násilnej krajnej pravici“, pričom zjavne prenecháva iné formy ľavicového a apolitického radikalizmu rôznym iným organizáciám.

Toto leto je v porovnaní s minuloročným nič. Mutácia delta nespôsobuje vážny priebeh ochorenia, tvrdí Roman Prymula
Mutácia delta má v porovnaní s predchádzajúcimi mutáciami vírusu Covid19 omnoho ľahší priebeh, ako spôsobovali predchádzajúce mutácie. Roman Prymula tvrdí, že toto leto je v porovnaní s minuloročným nič. Aj to je dôvod, kvôli ktorému Spojené... Čítať ďalej
02 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová

Tlak demokratov a progresívcov

Od zvolenia Donalda Trumpa v roku 2016 sa Facebook dostal pod silný tlak demokratických zákonodarcov a progresívnych aktivistických skupín, aby zakročili proti používateľom vytvárajúcim „nenávistné prejavy“,  „dezinformácie“ a „extrémizmus“.

Tieto výzvy viedli Facebook vykonať rad zákazov kampaní, rovnako ako opatrenia proti "falošným správam" a radikalizácii na platforme vrátane dlhodobého zákazu pre exprezidenta Trumpa.

Ruskí špióni sú takí tajní, že je utajené aj ich očkovanie. Nemôžu sa preto nikde ani naobedovať
02 | 07 | 2021 | Diana Zaťková