Ruské stíhačky zabránili lodi holandského námorníctva vplávať do teritoriálnych vôd (VIDEO)
30 | 06 | 2021 I Lukáš Leca

Ruské stíhačky a bombardovacie lietadlá boli vyslané za holandským námorným plavidlom. Išlo o reakciu na to, že loď náhle zmenila k ruským vodám, informuje portál RT.


Fregata Evertsen bola na ceste k porušeniu ruských hraníc v Čiernom mori. Zabránili mu v tom ruské lietadlá letiace v bezpečnej vzdialenosti od plavidla, uviedla Moskva v reakcii na sťažnosť Amsterdamu.

K incidentu došlo 24. júna. Iba deň po tom, čo torpédoborec britského kráľovského námorníctva HMS Defender narušil ruské teritoriálne vody pri krymskom mysu Fiolent.

Počas plavby v neutrálnych vodách HNLMS Evertsen „zmenil smer a začal sa blížiť ku Kerčskému prielivu“, uviedlo v utorok moskovské ministerstvo obrany. Stíhačky Su-30 a bombardéry Su-24 boli vyslané „s cieľom zabrániť narušeniu“ ruských teritoriálnych vôd. Leteli „v bezpečnej vzdialenosti“ blízko holandskej lode, ktorá „okamžite“ zmenila smer a vrátila k pôvodnému kurzu.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=55&v=5hMeL6OODkk&feature=emb_title

"Let ruských lietadiel sa uskutočnil v súlade s medzinárodnými pravidlami využitia vzdušného priestoru," uviedlo ministerstvo obrany.



Moskva sa k incidentu vyjadrila až po tom, čo sa holandské ministerstvo obrany sťažovalo na „nebezpečné“ konanie ruských lietadiel. Vo vyhlásení z utorňajšieho rána Holanďania uviedli, že ruské stíhačky „obťažovali“ loď v medzinárodných vodách päť hodín. Lietali tiež „nebezpečne nízko a blízko“ a „vykonávali fingované útoky“.

NATO úplne odmieta vojenskú spoluprácu s Ruskom, tvrdí Lavrov
NATO odmieta akúkoľvek vojenskú spoluprácu s Ruskom, a to aj napriek mnohým problémom, ktoré sú dôležité z hľadiska vzájomnej stability, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 06 | 2021 | Lukáš Leca