Kolíkovej rezort šokuje. Tvrdí, že povinné očkovanie je na Slovensku možné. Odborníci nesúhlasia
30 | 06 | 2021 I Peter Sulek

Podľa informácií denníka Pravda právna analýza ministerstva spravodlivosti pod vedením Márie Kolíkovej potvrdila, že zaviesť povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19 na Slovensku je možné.


O tomto riešení sa hovorilo na pondelkovej koaličnej rade, rozhodnutie má prijať vláda v stredu.
Nie je očkovanie ako očkovanie

Povinné očkovanie síce nie je na Slovensku novinkou, v súčasnosti sa povinne očkuje proti desiatim prenosným ochoreniam. Medzi nimi sú záškrt, tetanus či detská obrna.

No v prípade očkovania proti ochoreniu COVID-19 ide o celkom iný druh očkovacej látky. Tieto nové vakcíny sú experimentálne a majú len dočasné, podmienečné schválenie na používanie. Zároveň nie je jasné, aké strednodobé a dlhodobé vedľajšie účinky sa po ich aplikácii objavia.

Weiss: Vláda a odborníci fatálne zlyhali. Teraz chcú strašením donútiť ľudí k očkovaniu
Výsledky riadenia pandémie sú na Slovensku katastrofálne. Vláda straší ľudí, hľadá vinníkov a zbavuje sa zodpovednosti, no mala by radšej vymeniť expertov napojených na farmafirmy, myslí si Peter Weiss. Čítať ďalej
28 | 06 | 2021 | Peter Sulek

Odborníci proti povinnému očkovaniu

K povinnému očkovaniu sa vyjadrili viacerí odborníci. Dvaja ústavní právnici sa zhodujú v tom, že povinné covid očkovanie by nebolo v súlade s Ústavou SR.

“Povinné očkovanie proti koronavírusu je hrubým porušením základného práva na súkromie. Európsky súd rozhodol o tom, že povinné očkovanie v zásade je legitímny zásah do práva na súkromie, ale iba ak sú splnené určité podmienky,” tvrdí ústavný právnik Ján Drgonec. Dodal, že v prípade koronavírusu tieto podmienky splnené nie sú.

Na otázku, či je na Slovensku možné zaviesť povinné očkovanie, odpovedal aj ústavný právnik Eduard Barány: „Môj osobný názor je, že nie.” Vysvetlil, že ústava to nielenže zakazuje, ale opačne vôbec neumožňuje. „Nehľadám limity, ja hľadám právny základ. Neviem si predstaviť rozumný právny základ pre uloženie takejto povinnosti,” priblížil bývalý sudca.

Povinné očkovanie nie je možné ani podľa Marice Pirošíkovej, dlhoročnej zástupkyne SR pred Európskym súdom pre ľudské práva v Štrasburgu: “Nie je totiž možné argumentovať ochranou verejného zdravia. Upozorňujem na Rezolúciu parlamentného zhromaždenia Rady Európy, hlavne bod 7.3.1. Tá zdôrazňuje, že očkovanie má byť dobrovoľné a nikto nemôže byť k nemu nijakým spôsobom nútený. Naopak, štáty majú zabezpečiť, aby nikto nebol diskriminovaný za to, že sa nedal zaočkovať.”.

Proti povinnému očkovaniu sa vo svojom článku
Povinné covid očkovanie by bolo bláznovstvo, myslí si Dag Daniš
25 | 06 | 2021 | Peter Sulek
aj komentátor Dag Daniš a píše o ňom ako o čistom bláznovstve.

Za dobrovoľnosť očkovania bola rozbehnutá
Očkovanie musí byť dobrovoľné! Slováci vo veľkom podpisujú petíciu, pridávajú sa aj odborníci
Napriek tomu, že očkovanie proti COVID-19 je dobrovoľné, je na ľudí vyvíjaný silný tlak v prospech vakcinácie. Niektoré spoločnosti sa už otvorene chvália, že znevýhodňujú neočkovaných zamestnancov. Čítať ďalej
23 | 06 | 2021 | Peter Sulek
. Nazbierala už viac ako 40 tisíc podpisov.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/06/27/povinne-ockovanie-ustava-neumoznuje-vysvetluje-ustavny-pravnik-barany/