Assange je „významný novinár“ a musí byť prepustený na slobodu, uviedol britský politik Jeremy Corbyn
30 | 06 | 2021 I Lukáš Leca

Prípad Juliana Assangeho mal byť uzavretý hneď, ako sudca odmietol jeho vydanie do USA, uviedol pre RT Jeremy Corbyn. Bývalý šéf Labouristickej strany požadoval stretnutie so zakladateľom WikiLeaks v londýnskom väzení. Tvrdí, že musí byť prepustený na slobodu.


Skupina britských členov parlamentu prišla v utorok k múrom Belmarshovej väznice s maximálnym stupňom stráženia v juhovýchodnom Londýne. Stretli sa tam na proteste proti nedostatočnej transparentnosti v Assangeho prípade.

Poslanci uviedli, že žiadajú stretnutie so zakladateľom webovej stránky WikiLeaks. Washington po ňom pátra kvôli obvineniam zo špionáže v súvislosti so zverejnením utajovaných dokumentov o Iraku.

Poslanci tiež podali list, na ktorom boli podpisy 20 poslancov štyroch strán, a podrobne popísali ich požiadavky väzenským orgánom.



Corbyn trval na tom, že nevidí žiadne dôvody na to, aby boli ich žiadosti o rozhovor s Assangeom zamietnuté. "Guvernér sa snaží tvrdiť, že je to na jeho zvážení. Nemyslíme si, že je to na jeho voľnom uvážení,“ vysvetlil.

Politik, ktorý viedol Labouristickú stranu medzi rokmi 2015 a 2020, uviedol, že v priebehu rokov ako poslanec navštevoval väzňov v mnohých väzniciach vrátane Belmarshovej. "Je úplne normálne, že poslanci majú v riadnom procese právo na návštevu," uviedol.

Súd Spojeného kráľovstva začiatkom roku 2021 odmietol žiadosť Washingtonu o jeho vydanie. Údajne kvôli jeho zlému psychickému stavu. „Vtedy sa mal prípad skončiť,“ uviedol Corbyn. USA však oznámili plány na odvolanie proti rozsudku. Ak by bol vydaný do USA, hrozil by mu minimálny trest väzenia 125 rokov.

NATO úplne odmieta vojenskú spoluprácu s Ruskom, tvrdí Lavrov
NATO odmieta akúkoľvek vojenskú spoluprácu s Ruskom, a to aj napriek mnohým problémom, ktoré sú dôležité z hľadiska vzájomnej stability, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 06 | 2021 | Lukáš Leca