Zúrivosť z objavu masových hrobov detí pôvodného obyvateľstva vyústila v Kanade k podpaľovaniu katolíckych kostolov
29 | 06 | 2021 I Diana Zaťková

Od nálezu masových hrobov detí pôvodných obyvateľov v Kanade horia ďalšie dva katolícke kostoly. Sú to teda už štyri podpálené a zničené svätostánky v Britskej Kolumbii a Saskatchewane, čo sa dá považovať za reakciu na odhalenie sexuálneho a fyzického utýrania stoviek indiánskych detí cirkevnými učiteľmi, informuje portál RT.



Už štyri katolícke kostoly boli zničené v Britskej Kolumbii od objavu masových hrobov v dvoch zaniknutých internátoch pre deti pôvodných obyvateľov.


Reakcia na neskutočnú krutosť katolíkov



Dva požiare zničili kostol Lurdskej cirkvi v Chopake a kostol sv. Anny v Hedley. Oba kostoly sa nachádzajú na území patriacom pôvodnému obyvateľstvu. Obe budovy boli drevené, staré viac ako 100 rokov a slúžili ako miesta stretnutí pre katolíckych členov  kmeňov, ako aj pre okolité komunity.

"Toto nie je spravodlivosť pre to, čo sa stalo našim ľuďom. To je hlúposť niektorých jednotlivcov!“ povedala miestnemu spravodajstvu Castanet Rose Holmesová z kmeňa Hedley.

Otrasný nález v Kanade: Pri škole našli ďalšie hroby stoviek detí. Tie utýrali cirkevní učitelia
Kanadské médiá v stredu informovali, že v blízkosti bývalej internátnej cirkevnej školy pre deti pôvodných obyvateľov v západnej Kanade sa našli stovky neoznačených hrobov. Čítať ďalej
24 | 06 | 2021 | Diana Zaťková


"Som nahnevaný. Nevidím v tom žiadne pozitíva a bude to ťažké," hodnotí situáciu ďalší člen kmeňa Keith Crow. Myslí si, že požiare nie sú „len náhodou“, keď si minulý pondelok plamene vyžiadali aj kostol sv. Gregora v Osoyoose a kostol Najsvätejšieho srdca v indiánskom pásme Penticton.

Kráľovská kanadská jazdná polícia vyšetruje požiare ako možné podpaľačstvo, zatiaľ však nikto nebol zatknutý.

„Aj keď chápeme smútok a zúrivosť, ktorú pociťujú indiáni nad nedávnym objavom neoznačených hrobov na rezidenčných školách v Britskej Kolumbii a Saskatchewane, no tieto emócie sa dajú prekonať lepším spôsobom,“ uviedla Rada Similkameen vo vyhlásení. Vodcovia Osoyoos a Penticton odsúdili  ničenie kostolov na ich území tiež.

Gréci riešia nízku zaočkovanosť, a tak idú podplácať mládež. Každý dostane 150 eur
28 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Stovky utýraných detí v mene ...

Vodcovia kmeňov sú znepokojení, že niektorí členovia ich komunít sa mstia kvôli objavu masových hrobov na dvoch miestach v Kanade. Minulý týždeň sa našlo 751 neoznačených hrobov na mieste bývalej internátnej školy v meste Marieval v Saskatchewane. Začiatkom tohto mesiaca sa v Kamloops v Britskej Kolumbii našlo ďalších 215 hrobov.

Rímskokatolícka cirkev prevádzkovala mnoho zo 140 internátnych škôl zriadených kanadskou vládou v 70. rokoch 19. storočia, aby „civilizovali“ a asimilovali členov pôvodných obyvateľov odstránením detí z ich rodín.

Niektoré zo škôl fungovali až do 90. rokov 20. storočia. Kanadská komisia pre pravdu a zmierenie, ktorá bola zriadená na prešetrenie škôl, dospela v roku 2008 k záveru, že samotný systém a asimilačná politika „sa dajú najlepšie opísať ako kultúrna genocída“.

Rusko: V Rade bezpečnosti OSN je viac západných krajín a to treba zmeniť!
29 | 06 | 2021 | Diana Zaťková