Známe osobnosti, ktoré pomáhajú Morave po ničivom tornáde: Medzi nimi aj Čaputová či Mareš
29 | 06 | 2021 I Tibor Sipos

Vyčíňanie tornáda na Morave vyvolalo okamžitú vlnu solidarity naprieč celým Českom, ale i Slovenskom. Na sociálnych sieťach od noci zdieľajú domáce celebrity, umelci a verejne vplyvné osobnosti informácie od hasičov, propagujú transparentné účty, kam môžu ľudia prispieť na pomoc postihnutým, píše server ctidoma.cz.


Keď sa Česko prebudilo do piatkového rána, bolo jeho obyvateľstvo v šoku z následkov živelnej katastrofy, ktorá zasiahla južnú Moravu. Obce medzi Hodonínom a Břeclavou zmietlo tornádo, napáchalo obrovské materiálne škody, zranilo stovky osôb a pripravilo o život minimálne šesť občanov vrátane dvojročného dievčatka. Tragická situácia zasiahla svet domáceho šoubiznisu a na sociálnych sieťach sa spustila okamžitá vlna solidarity a podpory.

Matěj Ruppert

Len o 8 kilometrov unikol meteorologickému javu spevák kapely Monkey Bussines Matěj Ruppert , ktorý ojedinelé tornádo nakrútil z domu v Lužiciach a video zverejnil na svoj instagramový účet. "Práve teraz Hodonínsko! Pár kilometrov od nás hrôza, snáď sú všetci v poriadku! "

Zuzana Čaputová

Svoju účasť ešte v noci vyjadrila postihnutým na južnej Morave aj naša prezidentka Zuzana Čaputová: "Vyjadrujem sústrasť všetkým postihnutým prírodnou katastrofou na južnej Morave. Rozsah škôd, materiálnych aj ľudských, je nepredstaviteľný a želám našim susedom veľa sily, ktorú budú potrebovať na vyrovnanie sa s následkami pohromy. Zároveň oceňujem okamžitú pomoc slovenských zdravotníkov postihnutým obciam," napísala v príspevku Čaputová.



Olga Manzelová

Podnikateľka Olga Menzelová pridala na Instagram fotku pevne sa držiacich prepojených rúk, ktorú doplnila odkazom: "Milí priatelia, opäť sa ukazuje, že keď ide to tuhého, tak vieme úžasne držať spolu... Posielam pomoc a keď len trochu budete môcť, prosím vás o to isté. Aj jednotlivec zmôže veľa...," napísala s odkazom na zbierku a v komentároch priznala: "Bolo mi do plaču, keď som ráno videla tie fotky."



Eva Holubová

Herečka Eva Holubová zverejnila odkaz na zbierku Diecézne charity Brno a pripísala srdcervúci odkaz: "Šťastne sme dohrali bez kvapky dažďa. Potom som sa dozvedela o tej pohrome na Morave. Dlho som nemohla spať... Sny plne ohňov a vody !! Teraz pozerám na Udalosti v regiónoch. Asi opakované, lebo o tornáde nič, správy plné info o krupobití, rozvodňujúcich sa riekach, prívalových dažďoch. Hľadám info, posielam, sledujem @ct24zive. A uvedomujem si, ze BUDEM UŽ ZVYŠOK svojho ŽIVOTA prežívať a budem sa snažiť POMÁHAŤ A RIEŠIŤ. Určite tam nepôjdem, chápem, že na to nemám. Už sa uverejňujú čísla účtu preverených a serióznych inštitúcii. Kto chce, môže prispieť alebo prispievať. Veľký obdiv a rešpekt našim záchranárom, hasičom. Veľký rešpekt voči všetkým, ktorí nezostávajú ľahostajní a akokoľvek sa zapájajú. Veľké súcítenia so všetkými postihnutými," napísala známa herečka.

Leoš Mareš

Nemôžeme prehliadnuť ani okamžitú reakciu českého najvplyvnejšieho influencera na Instagrame,  moderátora Leoša Mareša, ktorý pribehol s úžasným nápadom: "Predaj vstupeniek práve začal," napísal k odkazu pre svojich priaznivcov, pre ktorých pripravil reláciu Benefičné Staré kôstky v Amfiteátri v Mikulove. Ten prebehne 8. júla a vstupné nastavil na 2021 korún. "Aby pomoc bola poriadna. Všetci umelci budú vystupovať bez nároku na honorár a 100 percent výťažku pôjde na pomoc obetiam ničivého živlu," napísal.



Najhoršie tornáda v Európe: Posledné na Morave je najničivejším od roku 2001
25 | 06 | 2021 | Tibor Sipos