Záchranári vyslobodili jedenáste telo zo sutín zrútenej budovy, 150 ľudí je stále nezvestných (VIDEO)
29 | 06 | 2021 I Tibor Sipos

Počet obetí po zrútení časti bytového komplexu na Floride vzrástol na 11 po tom, čo záchranári z trosiek vytiahli ďalšie telo. Nezvestných je naďalej 150 ľudí. Príčina zrútenia niekoľkých desiatok bytových jednotiek v mestečku Surfside blízko Miami zostáva nejasná, informuje eXtra.


Americké médiá opisujú rastúcu frustráciu medzi ľuďmi, ktorí čakajú na správy o svojich blízkych, a slabnúcu nádej ohľadom nájdenia preživších. Bolestné čakanie predlžovali výkyvy počasia a plamene, ktoré vzduch na mieste nešťastia zaplnili dymom.

Pád si vyžiadal už 11 obetí

"Ku dnešnému dňu jedna obeť zomrela v nemocnici a na mieste sme zaistili ďalších osem obetí, takže dnes potvrdzujem, že bilancia mŕtvych je na deviatich," citovala šéfku okresnej samosprávy televízie CNN. Identifikované boli štyri z deviatich obetí. Jednou z nich je matka chlapca, ktorý bol zachránený počas noci, kedy sa budova zrútila. Medzi mŕtvymi je aj pár v dôchodkovom veku a päťdesiatštyriročný muž.

Do soboty evidovali úrady na Floride päť mŕtvych a 156 nezvestných. Záchranári pátrajú po možných preživších už od štvrtka takmer nepretržite a starosta Surfside Charles Burkett vyhlásil, že jediné, na čo sa teraz mesto sústredí, je dostať z trosiek všetky telá. Hromada sutín, ktora ostala z asi 55 bytových jednotiek, sa prehľadáva za pomoci vycvičených psov, sonarov, dronov a mikrofónov. Kusy domu z približne deväť metrov vysokej hory odstraňuje žeriav.




Hrozivé svedectvo

Na pravidelné informácie o svojich príbuzných a záchranných prácach čaká v neďalekom hoteli zhruba 200 ľudí. Dvaja ľudia, ktorí pod podmienkou zachovania anonymity hovorili s reportérmi AP, uviedli, že čakanie je mučivé. Niekoľko rodín, ktoré sú podľa nich frustrované pomalým tempom záchranných operácií, požadovali povolenie, aby mohli ísť priamo k sutinám.

Medzi tými, ktorí dúfajú v dobré správy, je tiež Rachel Spiegel, ktorej 66-ročný matka Judy žila v 6. poschodí budovy. "Viem, že moja mama je bojovníčka. Viem, že nás miluje a nechce to vzdať. Ale je to už tretí deň, takže je to ťažké," povedala Spiegel.

Krídlo bytového komplexu stojaceho neďaleko pláže Surfside Beach sa zrútilo v noci na štvrtok, zatiaľ čo jeho obyvatelia spali. Príčina nešťastia zatiaľ objasnená nebola. V roku 2018 však technická správa upozornila na zásadné poškodenie v štruktúre budovy v okolí bazéna a na praskliny a drobenie múrov v podzemnej garáži. Správa bola súčasťou prípravných prác spoločnosti, ktorá vykonávala povinnú kontrolu budovy po 40 rokoch od jej dokončenia.

Pád obytnej budovy na Floride si vyžiadal už desať obetí
Počet obetí pádu časti bytovej budovy v americkom štáte Florida sa zvýšil na desať, pričom 151 ľudí je stále nezvestných, informovala v pondelok starostka okresu Miami-Dade Daniella Levinová Cavová, ktorú cituje agentúra AFP. Čítať ďalej
29 | 06 | 2021 | tasr