Pád obytnej budovy na Floride si vyžiadal už desať obetí
29 | 06 | 2021 I tasr

Počet obetí pádu časti bytovej budovy v americkom štáte Florida sa zvýšil na desať, pričom  151 ľudí je stále nezvestných, informovala v pondelok starostka okresu Miami-Dade Daniella Levinová Cavová, ktorú cituje agentúra AFP.


"Dnes ráno sme objavili ďalšie telo. Celkový počet obetí sa tak zvýšil na desať," povedala Cavová novinárom v meste Surfside, kde k nešťastiu došlo. Dodala, že počty preživších i nezvestných sa neustále menia.

Pád postihol okolo 55 bytov. Záchranné služby, ktoré prišli na miesto vo štvrtok okolo 01.30 h, evakuovali z budovy približne 35 ľudí. Americký prezident Joe Biden vyhlásil v reakcii na nešťastie v piatok skoro ráno núdzový stav a nariadil federálnym úradom, aby poskytli mestu pomoc.

Príčiny pádu budovy v bytovom komplexe Champlain Towers South sú predmetom vyšetrovania. Správa statikov z októbra 2018, ktorú v piatok zverejnili tamojšie úrady, však hovorí o závažných poškodeniach na statike budovy pod bazénom a "zníženú kvalitu betónu" v podzemnej garáži 12-poschodovej obytnej budovy nachádzajúcej sa v blízkosti mora. "Aj keď sú niektoré z týchto nedostatkov menej závažné, väčšinu poškodeného betónu je potrebné včas opraviť," uviedol v správe jej autor Frank Morabito.

Dokument z roku 2018 bol vypracovaný v rámci príprav na veľkú rekonštrukciu, ktorá sa mala začať v tomto roku. To, či poškodenie popísané v správe súvisí s so štvrtkovou tragédiou, nie je nateraz známe.

Britská vláda sa ospravedlnila po tom, ako sa tajné spisy našli na zastávke
Britské ministerstvo obrany sa v pondelok ospravedlnilo za stratu prísne tajných dokumentov obsahujúcich aj detaily o pohyboch britského vojenského plavidla HMS Defender, ktoré sa našli minulý týždeň na autobusovej zastávke. Čítať ďalej
29 | 06 | 2021 | tasr