Odvolávanie Matoviča z funkcie ministra referendum neovplyvní, myslí si sociológ Haulík
29 | 06 | 2021 I Jozef Uhlarik

Parlament má dnes na programe asi ako najvážnejší bod programu odvolávanie ministra financií Igora Matoviča. Jeho pád by takmer s určitosťou znamenal aj pád vlády, pretože jeho OĽaNO by tým zrejme vystúpilo z vlády. Je teda zrejmé, že odvolanie šéfa rezortu financií väčšina koaličných poslancov nepodporí.


Doteraz sa opozícia pokúšala odvolať už dvoch ministrov zo staronovej vlády (Mikulec, Kolíková), no ani raz sa jej to nepodarilo. Rovnaký scenár zrejme bude mať aj toto odvolávanie. Ak ba sa jej to ale aj s prispením niektorej z koaličných strán predsa len podarilo, znamenalo by to pád vlády a predčasné voľby, informuje portál parlamentne listy.sk. Myslí si to aj sociológ Pavel Haulík.
Ak by parlament odvolal Igora Matoviča, znamenalo by to predčasné voľby

Odvolať Igora Matoviča sa chystá najmä v súčasnosti preferenčne najsilnejšia politická strana Hlas-SD, za ktorou v šíku stojí celá opozícia. Odvolávanie šéfa rezortu financií a zároveň predsedu hnutia OĽaNO Igora Matoviča však môže mať vplyv aj na Ústavným súdom zatiaľ neschválené referendum. „Referendum môže byť vtedy, keď Ústavný súd povie, že otázka predčasných volieb nie je v rozpore s ústavou. Ústavní právnici aj politici sa o tom dosť bavia a tak je možné, že referendum asi nebude označené za ústavné, a tým pádom referendum vypadáva z hry,“ myslí si Haulík.

Igor Matovič, ešte ako premiér, bol ale hlavným dôvodom, pre čo chcela opozícia vyhlásenie referenda. „Ak by parlament odvolal Igora Matoviča, znamenalo by to predčasné voľby z toho dôvodu, že by politici neboli schopní zostaviť inú funkčnú vládu,“ konštatuje sociológ Pavel Haulík, podľa ktorého odvolávanie Igora Matoviča referendum neovplyvní.

Na odvolávanie sa teším, koaliční poslanci môžu hlasovať slobodne, hovorí Matovič
Ministra Mičovského premiér zatiaľ nepresvedčil, Milan Krajniak sa chce o tom ešte baviť. Čítať ďalej
23 | 07 | 2020 | Peter Haluza, TASR