Slovenský vynálezca predstavil nové lietajúce auto: Absolvoval s ním let z Nitry do Bratislavy (VIDEO)
28 | 06 | 2021 I Tibor Sipos

Na prvý pohľad vyzerá ako športové vozidlo a jazdiť s ním možno po cestách, po premene do leteckej verzie však dokáže vzlietnuť a pripomína malé lietadlo. Nové dvojmiestne lietajúce auto AirCare slovenského vynálezcu a dizajnéra Štefana Kleina v pondelok absolvovalo svoj najdlhší let a pristálo na medzinárodnom letisku v Bratislave, informuje Irozhlas.


Klein, ktorý už predtým stál za prvým slovenským lietajúcim automobilom AeroMobile, už pripravuje ďalší prototyp AirCare. Následne by sa toto lietajúce auto mohlo dostať k zákazníkom.

Klein skoro ráno v sprievode ďalších dvoch lietadiel absolvoval s AirCare zhruba pol hodinu trvajúci let z Nitry do Bratislavy, preletel tak okolo 75 kilometrov. Prílet do hlavného mesta bez problémov označil za míľnik v projekte. "Bol to najdlhší let, čo sa týka vzdialenosti. Keď sa raz vydáte na dlhú trať, je to iný pocit. Letové vlastnosti sú výborné," uviedol Klein, ktorý AirCare sám pilotuje. K plnému využitiu stroja je potrebné vlastniť pilotný aj vodičský preukaz.





Testovací model je vybavený motorom z motocykla s výkonom 160 koní a vrtuľou v zadnej časti vozidla, pri lete dosahuje rýchlosť 170 kilometrov za hodinu. Premena z "lietadla" na auto bežne použiteľné v cestnej premávke trvá zhruba 2,5 minúty.

„Lietajúce oči“ nad východnou rakúskou hranicou
Drony sa považujú za nový, efektívny, špičkový nástroj v boji proti pašerákom ľudí. „Lietajúce oči“, ako by sme ich tiež mohli nazvať, majú monitorovať východnú rakúsku hranicu. Do roku 2023 sa ich počet navýši až na 90, informujú rakúske noviny... Čítať ďalej
30 | 03 | 2021 | Ingrid Vrabcová