Pozor! Dnes sa začal samozber marhúľ. Nezdraželi, sú výborné a sladké
28 | 06 | 2021 I Jozef Uhlárik

Jar bola studená a mrazy na konci marca ovocinárom doslova lámali väzy. Úroda marhúľ sa ale napriek tomu ukazuje vo veľmi dobrej kvalite. A čo je pre Slováka podstatné, ceny z vlaňajška sa nezvýšili.


Marhuľový sad neďaleko Duloviec v okrese Komárno dnes pustil do svojich priestorov prvých samozberačov. Čaká na nich až šesť odrôd marhúľ, ktoré sú, napriek nepriazni počasia, skutočne výborné.
Marhule sú v tomto roku chuťovo excelentné, lebo sú sladké a šťavnaté

Majiteľ ovocného sadu pri Dulovciach Dušan Szabo priznáva, že ešte nikdy sa im nestalo, aby im na rozkvitnuté stromy padol sneh. „Mrazivých bolo aj šesť rán na konci marca a začiatku apríla, ale časť úrody sa nám podarilo zachrániť a tu je výsledok. Pre nás je to naozaj sviatok vidieť na stromoch také nádherné marhule,“ hovorí spokojne Szabo, podľa ktorého sú marhule chuťovo excelentné, pretože sú sladké a šťavnaté, ba sú aj dostatočne vyfarbené a veľké. „Naozaj paráda, lebo kvalita je vskutku výnimočná,“ dodáva majiteľ sadu.

V tomto roku predpokladajú  v sade pri Dulovciach možno polovičnú úrodu, napriek tomu cenu ovocia dvíhať nebudú. „Samozber bude trvať ešte asi tri týždne. Ak si niekto príde natrhať marhule sám, tak cena je 2,50 za kilo a v prípade, že si kúpi už natrhané je cena 3,50 za kilo,“ prezrádza Dušan Szabo asi najdôležitejšie informácie. Smutní môžu byť iba tí, ktorí čakali, že budú mať marhule i na pálenku. Žiaľ, v tomto roku ich nie je toľko, aby bolo aj na pálenie.

Užívajte tieto vitamíny na zlepšenie imunitného systému
Určite ste počuli príbehy o citrusových plodoch, ktoré by mali pomôcť pri posilnení Vášho imunitného systému. Predtým, než začnete piť poháre čerstvej pomarančovej šťavy, môže byť rozumné zistiť, ktoré nápoje, jedlá a doplnky sa považujú za... Čítať ďalej
15 | 05 | 2020 | Mário Martinka