Našli sa tajné dokumenty. Británia vopred naplánovala námorný incident s Ruskom, píše BBC
28 | 06 | 2021 I Peter Sulek

Na autobusovej zastávke v anglickom grófstve Kent sa našla zložka tajných dokumentov britského ministerstva obrany. Podľa BBC dokumenty dokazujú, že incident v Čiernom mori Británia vopred naplánovala.


Nájdená zložka obsahovala detailné vojenské informácie o britskom torpédoborci Defender, o možnej reakcii Ruska na jeho prechod blízko ruského Krymu alebo o možnostiach britskej vojenskej prítomnosti v Afganistane po stiahnutí amerických jednotiek. Podľa BBC dokumenty okrem iného dokazujú, že stredajší incident v Čiernom mori Británia vopred naplánovala.
Vopred pripravená provokácia

Ruská pohraničná stráž podľa agentúry TASS minulú stredu vypálila výstražné výstrely na britský torpédoborec Defender, ktorý preplával pri brehu Krymského polostrova. Londýn akúkoľvek streľbu kvôli britskej flotile odmietol. Rovnako tak odmietol tvrdenie, že Rusko do predpokladanej trasy torpédoborce zhodilo bomby. Zverejnené videá ale potvrdili ruskú verziu.

V anglickom grófstve Kent sa teraz na autobusovej zastávke objavila zložka s tajnými dokumentmi britského ministerstva obrany. Tá okrem iného obsahuje informácie o torpédoborci Defender aj o predpokladanej ruskej reakcii na jeho plavbu pri brehoch ruského Krymu.

Vláda už začala prípad vyšetrovať, informovala v nedeľu stanica BBC, ktorej dokumenty odovzdal ich nálezca. Opoziční labouristi udalosť označili za znepokojivú.

Podľa BBC dokumenty okrem iného dokazujú, že loď Defender bola v stredu vyslaná na trasu okolo polostrova Krym s očakávaním agresívne reakcie ruskej strany. Iné materiály potom údajne rozoberajú možné nasadenie britských vojakov v Afganistane aj po konci operácie vedené USA a NATO.

Rusko zverejnilo video z vpádu britskej lode do blízkosti Krymu, čo vyvracia londýnsku verziu (VIDEO)
Rusko zverejnilo video, ktoré ukazuje plavidlo pobrežnej stráže, ktoré varuje loď britského kráľovského námorníctva, že narušuje štátne hranice. Následne vystrelilo varovné výstrely na britskú vojnovú loď, čím je spochybnené tvrdenie Londýna,... Čítať ďalej
25 | 06 | 2021 | Lukáš Leca

Tajné dokumenty na zastávke

Ministerstvo obrany na správu o nájdení zložky reagovalo vyjadrením, že vyšetruje "incident, pri ktorom sa citlivé dokumenty obrany dostali do rúk zástupcu verejnosti". Podľa hovorcu jeden zo zamestnancov rezortu skôr stratu dôverných dokumentov nahlásil. K ich obsahu hovorca uviedol, že "ako verejnosť očakáva, ministerstvo obrany starostlivo plánuje", pričom analyzuje "všetky potenciálne faktory ovplyvňujúce operačné rozhodnutie".

Takmer päťdesiatstránková zložka sa našla v utorok skoro ráno na mokrej hromade za autobusovou zastávkou v grófstve Kent, ktoré leží na juhovýchode Anglicka. Nálezca dokumentov oslovil stanicu BBC, ktorá na základe analýzy materiálov dospela k záveru, že zložka patrila vysoko postavenému zamestnanci ministerstva obrany.

Väčšina dokumentov má označenia "citlivé", čo je nižší stupeň utajenia. Jeden dokument ale nesie označenie "tajné, výhradne pre Britov" (Secret UK Eyes Only), čo je jedno z najvyšších utajení významných pre bezpečnosť krajiny. BBC sa rozhodla nezverejniť kompletný obsah týchto materiálov.

Dokumenty podľa BBC napríklad dokazujú, že stredajší stret medzi ruskou pohraničnou strážou a britským torpédoborcom Defender Briti očakávali, keď svoju loď vyslali z ukrajinskej Odesy na trasu vedúcu i miestami vzdialenými necelých 20 kilometrov od pobrežia Krymu. Oficiálne po incidente britskej ministerstvo obrany hovorilo o "pokojnom preplávanie ukrajinskými teritoriálnymi vodami" pri presune z Odesy ku Gruzínsku.

Myslíte si, že Krym patril Ukrajine? Omyl! Dejiny hovoria jasne: Rusko je Krym a Krym je Rusko!
Situácia na východnej hranici Ukrajiny s Ruskom je stále komplikovaná. A to aj zásluhou presúvania vojsk NATO po Európe. Ukrajina sa obáva, že jej hrozí zo strany Ruska invázia podobná tej, ktorú zažila, keď jej bol „ukradnutý“ Krym. Ľubomír Sim v... Čítať ďalej
13 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik

Briti usvedčení z klamstva

Rusko Britov obvinilo z narušenia svojich výsostných vôd. K lodi Defender vyslalo viacero vlastných plavidiel a tiež cez 20 lietadiel. Ruské ministerstvo obrany vtedy uviedlo, že pohraničná stráž kvôli britskej lodi vypálila výstražné výstrely a že bombardér do jej predpokladanej trasy zvrhol bomby.

Ukrajina ani západné krajiny ruský Krym neuznávajú a Londýn v stredu odmietol vysvetlenie incidentu v Čiernom mori prezentované Moskvou. Podľa britského ministerstva obrany na torpédoborec žiadne výstrely nesmerovali. Ruské tvrdenia o zvrhnutých bombách Londýn odmietol úplne, reportér Jonathan Beale zmieňoval len blízkej prelety ruských armádnych lietadiel. Rusko však zverejnilo video, ktoré potvrdilo opak.

"Myslím, že obe strany dnes (v stredu) večer budú mať pocit, že dali najavo svoje stanoviská," hodnotil následne konfrontácii Bealeův kolega z BBC James Landal.

Stredajšie misia nazvaná "Op Ditroite" bola predmetom diskusií na vysokej úrovni až v pondelok, ukazujú nájdené dokumenty. Vysokí predstavitelia obrany v nájdených e-mailoch špekulujú o ruskej reakcii, ak by sa loď Defender plavila v blízkosti Krymu. O možnej ruskej reakcii hovoria ako o "uvítacom večierku".

Hovorkyňa ruskej diplomacie Maria Zacharovová na nedeľnú správu o dokumentoch reagovala vtipkovaním na adresu britskej vlády. "Londýn použil viacero klamstiev v snahe zakryť svoju najnovšiu provokáciu. Agent 007 už nie je, čo býval, "citovala z jej vyjadrenia agentúra Reuters.



Nemeckí hokejisti sa na vlastné oči presvedčili, že Európa o Kryme klame
Tréner hokejového klubu Geronimo Stars Viktor Trippel navštívil Krym už štvrtýkrát. „Pri každej návšteve polostrova si všímam, že sa mení a vždy k lepšiemu“. Uviedol Iz.ru. Čítať ďalej
31 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič