Referendum o vypísaní predčasných volieb požaduje väčšina národa, ukázal prieskum
27 | 06 | 2021 I Peter Sulek
Viac ako polovica ľudí by sa zúčastnila referenda o predčasných voľbách. Ukazujú to výsledky prieskumu agentúry Focus uskutočneného pre reláciu Na Telo televízie Markíza.

Agentúra Focus zisťovala mieru rozhodnutia zúčastniť alebo nezúčastniť sa referenda. Spýtala sa 1 011 respondentov, či by sa zúčastnili referenda o predčasných voľbách a aká je percentuálna pravdepodobnosť ich rozhodnutia. Respondenti si mohli vybrať odpoveď od 0 percent až po 100 percent svojej pravdepodobnej účasti. Prieskum Focus robil od 2. do 9. júna.
Referendum by bolo platné, chce ho väčšina

Na referende o predčasných parlamentných voľbách by sa zúčastnilo 52,9 percenta ľudí. Výsledky referenda sú platné, ak sa na ňom zúčastnila nadpolovičná väčšina oprávnených voličov a ak bolo rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou účastníkov referenda.

Možnosť „určite áno" označilo 33,3 percenta opýtaných, za alternatívu „skôr áno" sa vyjadrilo 19,6 percenta. Dohromady 52,9 percenta. Naopak, k referendu by nešlo 33,7 percenta obyvateľov Slovenska, zvyšných 13,4 percenta si vybralo možnosť, že sú rozhodnutí „pol na pol". Podľa očakávania vyššia pravdepodobnosť účasti prevláda u voličov opozičných strán.

PRIESKUM: Vláda v zložení Hlas, SaS, PS? Až 60 percent ľudí takú koalíciu odmieta
Prieskum Actly prišiel s ďalším zaujímavým zistením. Respondentov sa pýtali, či by podporili vznik vlády pod taktovkou trojkoalície Hlas, SaS a Progresívne Slovensko. Až 60 percent ľudí by takúto ultraliberálnu vládu nechcelo. Informujú... Čítať ďalej
11 | 06 | 2021 | Peter Sulek

Takmer tretina voličov SaS a Za ľudí by išla hlasovať v referende

V prípade voličov Hlasu označilo možnosť 90 až 100 percent, čiže vysokú pravdepodobnosť svojej účasti na referende o predčasných voľbách 63,4 percent. Pri voličoch Smeru je to až 77,4 percenta opýtaných.

Zaujímavých je však aj 28,1 percenta voličov koaličnej strany Za ľudí, ktorí tiež odpovedali, že by sa zúčastnili s vysokou pravdepodobnosťou. Preferencie tejto strany sa pritom pohybujú pod hranicou piatich percent potrebných na vstup do parlamentu.

Rovnakú odpoveď zvolilo aj rovných 30 percent voličov koaličnej SaS. Strane Richarda Sulíka však v porovnaní s riadnymi voľbami preferencie stúpli. Voliči tohto zoskupenia tak zrejme rátajú s tým, že v prípade predčasných volieb by ich názory obhajovalo viac poslancov.
Referendum posudzuje Ústavný súd SR

Referendum o predčasných voľbách momentálne posudzuje Ústavný súd SR. Poslala ho tam 12. mája prezidentka Zuzana Čaputová. Na posúdenie má 60 dní od doručenia podnetu z prezidentského paláca.

Čaputová súd požiadala, aby posúdil, či je v súlade s ústavou referendová otázka o skrátení volebného obdobia a či má po jeho platnosti automaticky vstúpiť výsledok do platnosti alebo majú o ňom hlasovať ešte aj poslanci parlamentu.

PRIESKUM: Dôvera Čaputovej, Matovičovi a Remišovej výrazne padá
20 | 06 | 2021 | Peter Sulek