Z databázy boli zmazané údaje o vzorkách koronavírusu zo začiatku pandémie
26 | 06 | 2021 I Tibor Sipos
Genetické sekvencie vzoriek koronavírusu získané na začiatku pandémie COVID-19 v čínskom meste Wu-chan zmizli z vedeckej databázy. Podľa The New York Times to uviedol americký virológ Jesse Bloom. Podarilo sa mu 13 pôvodných sekvencií dohľadať, informuje ČTK.

Vedec pripustil, že sekvencie samy nevnášajú viac jasnosti do otázky, či sa vírus preniesol na človeka z netopierov či iných zvierat, alebo unikol z laboratória. Zmiznutie sekvencií z databázy je však podľa neho podozrivé. Naznačuje, že experti pri skúmaní pôvodu vírusu nemajú k dispozícii všetky dostupné informácie.

Bloom, ktorý pracuje v stredisku pre výskum rakoviny v americkom meste Seattle, uviedol, že tím čínskych vedcov získal vzorky vírusu od jedných z prvých pacientov nakazených vo Wu-chane a poslal ich genetické sekvencie do široko využívanej databázy amerického Národného ústavu zdravia (NIH). Po niekoľkých mesiacoch boli sekvencie z databázy odstránené. Podľa niektorých vedcov to potvrdzuje podozrenie, že Čína niečo ohľadom pôvodu vírusu skrýva.

Kritici naopak tvrdia, že Bloomova detektívna práca neodhalila nič prevratné, pretože čínski experti tieto informácie znovu zverejnili, aj keď v inej forme.

Šokujúce odhalenie: V laboratóriu vo Wu-chane skutočne chovali v klietkach netopiere, potvrdzujú zábery (VIDEO)
Wuchanský inštitút virológie v Číne podľa novo zverejnených záberov v minulosti skutočne choval v klietkach netopiere. Zábery odvysielala televízia Sky News, tie idú priamo proti tomu, čo v minulosti uviedla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO),... Čítať ďalej
19 | 06 | 2021 | Tibor Sipos