Vedci šokujú: Koronavírusovú epidémiu sme tu mali už pred 20 tisíc rokmi!
26 | 06 | 2021 I Jozef Uhlarik

Koronavírus desí celý svet už viac ako rok a pol. Stála životy vyše 3,8 milióna ľudí. Vedci však teraz prišli k objavu, že túto chorobu sme tu mali už pred 20 tisíc rokmi.


COVID-19 sa do sveta rozšíril z čínskeho mesta Wu-chan. Americko-austrálsky vedecký tím však zistil, že koronavírusová epidémia vypukla v oblasti východnej Ázie už pred viac než 20 tisíc rokmi, informuje portál 1.pluska.sk.
Moderný ľudský genóm obsahuje vývojové informácie siahajúce desaťtisíce rokov do minulosti

Vedci sú presvedčení, že stopy tejto pravekej epidémie sú zreteľné v genetickej skladbe tamojšieho obyvateľstva. Vyplýva to z novej štúdie publikovanej vo štvrtok na webovej stránke vedeckého časopisu Current Biology. Vo svete sa za posledných 20 rokov vyskytli závažné epidémie troch koronavírusov: SARS-CoV - spôsobuje ochorenie SARS; MERS-CoV - spôsobuje ochorenie MERS; a SARS-CoV-2 - vedie k ochoreniu COVID-19, ktoré si doteraz vo svete vyžiadalo už viac než 3,8 milióna mŕtvych. Štúdia americko-austrálskeho vedeckého tímu, zameraná na evolúciu ľudského genómu, však odhalila aj to, že ďalšia veľká koronavírusová epidémia vypukla už o tisícky rokov skôr.

Prečo čínski vedci zaregistrovali patent na koronovú vakcínu pred vypuknutím pandémie? (The Epoch Times)
Komentár ts (The Epoch Times) Čítať ďalej
11 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová

„Moderný ľudský genóm obsahuje vývojové informácie siahajúce desaťtisíce rokov do minulosti,“ prezradil člen vedeckého tímu Kirill Alexandrov z Queenslandskej technologickej univerzity. Vedci použili údaje z projektu 1000 Genomes Project, ktorý predstavuje najväčší verejný katalóg všeobecných ľudských genetických variácií. Sústredili sa na zmeny v kódovaní ľudských génov pre SARS-CoV-2 interagujúcich s proteínmi.


„Výpočtoví vedci aplikovali evolučnú analýzu na súbor ľudských genomických údajov a získali dôkazy o tom, že predkovia obyvateľov východnej Ázie (dnešné územie Číny, Japonska, Mongolska, oboch Kórei a Taiwanu) zažili epidémiu koronavírusom vyvolanej chorobou podobnou COVID-19,“ dodal Kirill Alexandrov.


Sledujú nás mimozemšťania? Vedci určili odkiaľ by mohli našu Zem pozorovať
Pozemšťania po celé storočia hľadeli na nebo a premýšľali o živote vo hviezdach. Ale presne v tom istom čase mohli aj mimozemšťania sledovať nás. Astronómovia odhadujú, že 29 obývateľných planét je umiestnených tak, aby videli Zem a zachytávali... Čítať ďalej
24 | 06 | 2021 | Diana Zaťková