Po smrteľnom útoku na človeka sa začína riešiť, či budeme regulovať počet medveďov zabitím
26 | 06 | 2021 I Tibor Sipos
Na Slovensku sa po nedávnom smrteľnom útoku na človeka znovu debatuje o stave populácie medveďov. Poľovníci a lesníci tvrdia, že sa najväčšia šelma žijúca v krajine premnožila. Ochranári nesúhlasia. V súčasnosti sa smú loviť vybraní jedinci výhradne na povolenie, informuje Ct24.

V obci Liptovská Lúžna neďaleko Ružomberku berú medvede v okolí ako samozrejmosť. Šelmu majú aj v znaku. Pred niekoľkými dňami tam však došlo k tragédii. Po strete s medveďom zomrel 57-ročný muž. "Bolo veľa stretov, ale nikdy sa nič nestalo. Medveď utiekol, človek utiekol. Ale po tejto udalosti už má človek v podvedomí, že áno, môže sa niečo stať," tvrdí starosta Liptovskej Lužnej Albín Husarčík.

Ján Vrbenský, vedúci lesnej správy Malužiná z Lesov SR, uzrie medveďa aj niekoľkokrát za mesiac. Pravidelný odstrel by podľa neho mal zabezpečiť, aby populácia už nerástla. Medvede sa totiž približujú k obydliam a pôsobia škody na dobytku, včelstvách alebo v záhradách. "Nejde o trofejový odstrel, ide o redukciu početnosti, aby zostalo také množstvo jedincov, ktoré si v prírode dokáže nájsť dostatočné množstvo potravy a priestor," hovorí Vrbenský.

Medveďov túlajúcich sa mestami je na Slovensku čoraz viac: Budaj poukazuje na to, že na vine sú ľudia
Minister životného prostredia Ján Budaj zdieľal príspevok Správy Tatranského národného parku (TANAP), podľa ktorého sú medvede vyskytujúce sa v obytných častiach Slovenska problémom, ktorý zapríčinili ľudia. Čítať ďalej
24 | 06 | 2021 | Tibor Sipos


Práve ľahko dostupnú potravu medvede hľadajú u ľudí, napríklad medzi odpadkami. "Medveď sa ako vrcholový predátor nemôže premnožiť. Ja sa stále pýtam tých poľovníkov: odkiaľ človek berie odvahu povedať, koľko medveďov by malo žiť na území Slovenska?" Hovorí vedúci zásahového tímu pre medveďa hnedého zo Štátnej ochrany prírody SR Jaroslav Slašťan.

Vedci pred siedmimi rokmi zistili, že na Slovensku žije asi 1 200 medveďov. Štátne lesy tvrdia, že už je to viac ako 2 500, ochranári však nesúhlasia. Odpoveď by mala dať nová analýza DNA, bude hotová ešte v lete.

Muža našli mŕtveho po napadnutí medveďom: Na Slovensku sa to stalo prvýkrát za posledných sto rokov
16 | 06 | 2021 | Tibor Sipos